Imperecherea gerbililor - introducere in subiectul reproducerii - pagina 2 | 4animale.ro

Imperecherea gerbililor - introducere in subiectul reproducerii

Reproducere Gerbili

Gerbili

Desi poate parea amuzant, aveti grija sa alegeti intr-adevar o pereche (un mascul si o femela, nu doi masculi sau doua femele), documentati-va asupra modalitatilor de determinare a sexului gerbililor. Alegeti un mascul si o femela compatibili, care sa se accepte unul pe altul. Este ideal sa formati o pereche de gerbili tineri, exemplarele adulte se vor tolera si “imprieteni” greu. Uneori partenerii vor avea nevoie de cateva zile pentru a se obisnui unul cu altul si atunci solutia ideala este o cusca cu un separator mobil din plasa de sarma, care o divide practic in 2 custi separate. In una din parti se va aseza femela, iar in cealalta masculul, pentru a le permite sa se “cunoasca” de la distanta pentru cateva zile inainte de reproducerea propriu-zisa si pentru a evita eventualele conflicte.

NU imperecheati gerbili inruditi pe linie de sange, acest lucru este periculos intrucat poate determina maladii si defecte genetice ale puilor sau chiar moartea acestora. Gerbilii ating maturitatea sexuala la varsta de 3-4 luni, iar femelele vor intra in estru la fiecare 4-6 zile, precum si imediat dupa ce au nascut. Totusi, daca imperecheati o femela de 3 luni cu un mascul de aceeasi varsta s-ar putea sa asteptati mai mult pana veti avea pui, decat in cazul in care imperecheati femela cu un mascul mai varstnic.

Nu introduceti niciodata doua femele si un mascul intr-o cusca, femelele sunt foarte teritoriale si se vor bate pentru mascul! Viata reproducatoare a unei femele gerbil poate dura pana la 2 ani, iar a unui mascul chiar mai mult, acest aspect depinzand insa de caracteristicile fiecarui animal.

Studiati problema si sub aspectul varietatilor pe care doriti sa le imperecheati si al puilor care ar putea rezulta din combinarea respectivelor varietati.

Daca gerbilii dumneavoastra sunt recent achizitionati sau recent introdusi in casa dumneavoastra, lasati-le un timp de acomodare cu noul lor mediu de viata inainte de a-i reproduce.

Daca ati luat decizia de reproducere si ati format perechea viabila, asigurati-va ca le creati conditiile optime pentru imperechere. Aceasta inseamna sa asezati cusca intr-un loc linistit al casei, unde gerbilii sa nu fie deranjati de zgomote sau de alte animale. Cusca trebuie mentinuta cat mai simpla, fara accesorii care ar putea dauna. Detaliile despre conditiile optime pentru imperechere gasiti aici.

Daca in urma analizei veti hotari sa nu va imperecheati gerbilii, nu e nici o problema, inseamna ca ati luat o decizie responsabila, spre binele animalelor si al dumneavoastra.

Publicat la: 28-01-2008
Distribuie: Tweet