Imperecherea gerbililor - monta, nasterea si dezvoltarea puilor | 4animale.ro

Imperecherea gerbililor - monta, nasterea si dezvoltarea puilor

Reproducere Gerbili

Pui de gerbili mongoli

Masculul gerbil va salta din labutele din spate, va urmari si alerga femela prin cusca. Cand aceasta va fi pregatita se va opri si va lasa masculul sa o incalece. Actul efectiv de imperechere dureaza o secunda si va fi repetat de circa 10 ori. Dupa fiecare act sexual gerbilii se vor spala si alinta reciproc.

Gestatia femelei dureaza in general 24-28 de zile. Este bine sa va marcati in calendar data la care s-au imperecheat gerbilii (daca o stiti) pentru a fi pregatiti.

Nasterea este precedata de o perioada de inactivitate a femelei, poate dura cateva ore si nu trebuie sa fie deranjata in nici un fel. Nu atingeti gerbilii, nu mutati nimic din cusca, nu interveniti in nici un fel! Limitati-va la a privi de departe! Femela isi va scoate singura puii din vulva si va incepe imediat sa-i spele si sa-i curete. La nastere puii sunt de culoare rosu-purpuriu, imediat dupa ce mama ii spala, stimulandu-le fluxul sanguin si sistemul respirator, culoarea pielii lor devine rozalie. La circa 15 minute dupa nasterea primului pui placenta va fi expulzata. Femela va manca placenta, nu va ingrijorati, acesta este un comportament normal, care o ajuta sa reintegreze in corp nutrientii. Puii vor fi nascuti pe rand, iar intre aceste momente femela se va odihni sau se va imperechea cu masculul.

Daca femela are contractii mai mult de 3 ore, fara a da nastere vreunui pui sau daca trec mai mult de 3 ore intre nasterea puilor atunci este nevoie de interventia unui medic veterinar.

Nu indepartati tatal gerbil din cusca, decat daca nu mai doriti pui! El va ajuta mama atat la nastere cat si la ingrijirea puilor. In primele 24 de ore de la nastere tatal gerbil va dormi separat de mama si pui, intr-un alt loc al custii. Daca nu mai doriti si alta generatie de pui si hotarati sa indepartati tatal, este ideal sa introduceti in cusca unul dintre puii (femela) anterior avuti de perechea de gerbili, pentru a o putea ajuta pe mama.

Resursa de apa este foarte importanta pentru femela. Daca aceasta lipseste femela isi poate manca puii. Verificati cu atentie de cateva ori pe zi functionarea adapatoarei si umpleti-o mereu cu apa proaspata.

Nu modificati nimic din aspectul custii in primele zile dupa nastere!

Publicat la: 05-02-2008
Distribuie: Tweet