Imperecherea gerbililor - asigurarea conditiilor optime | 4animale.ro

Imperecherea gerbililor - asigurarea conditiilor optime

Reproducere Gerbili

Mama gerbil cu pui

Daca aveti o pereche viabila de gerbili si v-ati hotarat sa ii imperecheati va trebui sa le asigurati conditiile optime necesare reproducerii. Cu cat imperecherea este organizata mai atent si mai responsabil cu atat vor creste sansele de succes.

Cusca gerbililor trebuie asezata intr-un loc linistit al casei, ferit de zgomote puternice sau bruste. Totusi, nu alegeti nici un loc foarte izolat pentru a ajuta puii sa accepte mai usor contactele umane. De asemenea, alte animale nu trebuie sa aiba acces la cusca gerbililor.

Este foarte important sa nu imperecheati mai mult de o singura femela intr-o cusca! Femelele se vor bate chiar pana la moarte pentru atentia unui mascul.

Cusca ideala pentru reproducere este un acvariu de sticla. Evitati custile din plastic sau din bare de metal. Eliminati din cusca gerbililor jucariile si toate accesoriile care nu sunt absolut necesare. Puii s-ar putea usor rani, spre exemplu, intr-o roata de alergat sau si-ar putea prinde labutele in scari, rampe sau alte accesorii. Pastrati doar casuta, adapatoarea (pusa la inaltime foarte mica pentru ca puii sa o poata folosi si ei) si bolul de mancare. Puteti oferi parintilor o rola de carton de la hartia igienica pentru a avea ce roade. Pentru asternut cele mai sigure sunt fasiile din servetele moi de hartie sau hartie igienica neparfumata. Incercati sa amenajati cusca cat mai simplu si mai sigur.

Mama gerbil nu are nevoie de ingrijiri speciale pe perioada gestatiei (care dureaza 24-28 de zile) si ea nici nu va arata insarcinata decat cu cateva zile inainte de nastere, cand burtica sa va fi marita. Totusi, aveti grija sa o manipulati cu atentie pentru a nu o rani sau scapa. Ideal este sa-i oferiti o hrana cu un continut de proteine de minim 15%. Apa proaspata este foarte importanta si nu trebuie sa lipseasca nici o clipa. Gerbilii sunt, in general, parinti excelenti si singurele situatii in care isi pot manca puii se datoreaza lipsei apei.

Tatal gerbil nu trebuie indepartat din cusca, el va ajuta femela sa creasca puii. O femela lasata singura s-ar putea sa nu faca fata indatoririlor.

Publicat la: 04-02-2008
Distribuie: Tweet