Imperecherea dihorilor - gestatia, nasterea si dezvoltarea puilor | 4animale.ro

Imperecherea dihorilor - gestatia, nasterea si dezvoltarea puilor

Reproducere Dihori

Femela dihor cu pui

Reproducerea dihorilor este un proces riscant care necesita foarte multa atentie! Dihoritele nu sunt mame bune, de multe ori ele isi pot canibaliza sau abandona puii sau pur si simplu se dovedesc incapabile sa-i creasca. Deseori mama si puii pot dezvolta probleme de sanatate, iar rata de mortalitate a puilor este de obicei mare sau foarte mare. Va sfatuim cu insistenta sa verificati frecvent starea de sanatate a mamei si a puilor si sa solicitati asistenta si ajutorul unui veterinar! Riscurile sunt foarte mari atat pentru mama cat si pentru pui!

Gestatia femelei dihor dureaza in general 42 de zile. Este bine sa va marcati in calendar data la care s-au imperecheat dihorii pentru a fi pregatiti. Va trebui sa aveti in vedere si faptul ca unele femele pot dezvolta o gestatie falsa, fapt care nu le va face sa iasa din estru, ele trebuind sa fie imperecheate din nou.

Nasterea este precedata de o perioada de inactivitate a femelei, poate dura cateva ore si nu trebuie sa fie deranjata in nici un fel. Nu atingeti femela, nu mutati nimic din cusca, nu interveniti in nici un fel! Limitati-va la a privi de departe! Femela va naste de obicei intre 8 si 14 pui pe care va incepe imediat sa-i spele si sa-i curete. La nastere puii sunt orbi, goi si surzi si va vor parea mai degraba ca o gramada de rame decat pui de dihori. Ei au pielea de culoare roz, nu au dinti si nu-si pot regla singuri temperatura corporala. Dupa nastere femela va manca placenta, nu va ingrijorati, acesta este un comportament normal, care o ajuta sa reintegreze in corp nutrientii.

Daca observati orice fel de neregula pe parcursul nasterii apelati imediat la un medic veterinar.

Nu atingeti si nu manipulati puii in primele 2 saptamani dupa nastere! Mama dihor se poate speria si ii poate canibaliza sau abandona! Nu modificati nimic din aspectul custii in primele 10-14 zile dupa nastere!

Distribuie: Tweet