Imperecherea dihorilor - asigurarea conditiilor optime | 4animale.ro

Imperecherea dihorilor - asigurarea conditiilor optime

Reproducere Dihori

Dihor

Daca aveti o pereche viabila de dihori si, impotriva tuturor sfaturilor pe care le-ati primit, v-ati hotarat sa ii imperecheati, va trebui sa le asigurati conditiile optime necesare reproducerii. Cu cat imperecherea este organizata mai atent si mai responsabil cu atat vor creste sansele de succes.

Totusi, tinem sa subliniem inca o data ca imperecherea dihorilor este foarte dificila, mult mai dificila decat imperecherea cainilor sau pisicilor si implica foarte multe riscuri. Va sfatuim sa NU va imperecheati dihorii, lasati acest lucru in seama crescatorilor profesionisti! Ideal este ca animalele sa fie sterilizate pentru a putea evita astfel orice fel de probleme care pot aparea. Pentru mai multe detalii dati click aici.

Locul ales pentru desfasurarea imperecherii va trebui sa fie un perimetru inchis, suficient de mare, ferit de zgomote si in care alte animale sa nu poata patrunde. Ideal este ca imperecherea sa aiba loc pe teritoriul masculului si nu al femelei sau pe un teren neutru.

Dieta echilibrata este esentiala pentru sanatatea reproducerii si ambele exemplare trebuie sa fie intr-o forma fizica foarte buna pentru a va asigura ca imperecherea se desfasoara fara probleme. Pentru detalii referitoare la alimentatie dati click aici.

Cusca in care femela va da nastere si isi va creste puii trebuie asezata intr-un loc linistit al casei, ferit de zgomote puternice sau de curenti reci de aer. In cusca in care se afla femela si puii nu trebuie sa mai locuiasca nici un alt dihor, fie femela sau mascul. Ideal este deci sa aveti o cusca separata pentru femela care are pui. De asemenea, alte animale nu trebuie sa aiba acces la cusca dihorilor.

Eliminati din cusca jucariile si toate accesoriile care nu sunt absolut necesare si asigurati-va ca puii nu vor putea patrunde in cotloane din care sa nu mai poata iesi. Puii s-ar putea usor rani, spre exemplu sau si-ar putea prinde labutele in scari, rampe sau alte accesorii. Va trebui sa amenajati un ”cuib” in care puii sa poata fi crescuti de mama dihor (o cutie, un cosulet etc.). Ca asternut puteti folosi un material textil moale, cu structura uniforma si neteda, pentru a evita ca puii sau mama sa se agate cumva in el. Femela isi va amenaja cuibul cu ajutorul firelor de blana pe care si le va smulge din coada.

Mama dihor nu are nevoie de ingrijiri speciale pe perioada gestatiei (care dureaza 42 de zile) si ea nici nu va arata insarcinata decat dupa circa 30 de zile de la imperechere, cand burtica sa va fi vizibil marita. Totusi, aveti grija sa o manipulati cu atentie pentru a nu o rani sau scapa. Ideal este sa-i oferiti o hrana cat mai echilibrata, cu un continut proteic ridicat. Apa proaspata este foarte importanta si nu trebuie sa lipseasca nici o clipa.

Tatal dihor trebuie indepartat imediat dupa imperechere, el nu va ajuta femela sa creasca puii si mai mult decat atat, isi va canibaliza progeniturile! De altfel, un mascul si o femela dihor nu trebuie gazduiti impreuna in afara momentelor de imperechere efectiva.

Publicat la: 22-05-2008
Distribuie: Tweet