Imperecherea dihorilor - comportamentul in perioada de reproducere | 4animale.ro

Imperecherea dihorilor - comportamentul in perioada de reproducere

Reproducere Dihori

Dihor

Femela dihor isi atinge maturitatea sexuala la varsta de 6-8 luni si intra in perioada de rut de mai multe ori pe an, de obicei din primavara pana in vara. Totusi, estrul femelelor este influentat de numarul de ore de lumina, astfel incat, daca dihorita dumneavoastra beneficiaza de lumina puternica multe ore pe zi poate intra in estru in orice perioada a anului. In sezonul de imperechere femela prezinta o vulva umflata, avand aspectul unei boabe de naut si o usoara scurgere vaginala. Trebuie sa asteptati circa 2 saptamani de la momentul declansarii estrului si abia apoi sa incercati sa duceti femela la un mascul. Daca femela nu este pregatita de imperechere se va bate cu masculul putand rezulta raniri grave sau chiar moartea. Ideal este ca femela sa fie introdusa pe teritoriul masculului si nu invers sau ca imperecherea sa aiba loc pe teren neutru.

Femela va intra din nou in estru la circa 2 saptamani dupa intarcarea puilor sau chiar in timp ce-i alapteaza.

Masculul dihor isi atinge maturitatea sexuala la varsta de 6-8 luni si intra in perioada de rut cu o luna inaintea femelei. In sezonul de imperechere el este de obicei agresiv (uneori foarte agresiv, atat cu alti masculi cat si uneori cu stapanii), blana sa devine uleioasa si emana un miros extrem de neplacut, iar testicolele sunt marite. El isi marcheaza teritoriul urinand si tavalindu-se in urina.

Odata adusi unul langa celalalt, masculul va “adulmeca” insistent femela. Daca femela este gata de imperechere si accepta masculul, pregatiti-va pentru un spectacol extrem de violent, insotit de chitaituri si tipete de groaza si durere. Masculul isi va infige dintii in ceafa femelei si o va tari astfel dupa el. Femela va accepta relativ supusa acest tratament, desi va tipa si va chitai de durere. Copulatia va avea loc de mai multe ori consecutiv si intregul proces va dura cateva ore. Nu incercati sa separati animalele in timpul desfasurarii actului sexual! Masculul are penisul in forma literei J si separarea cu forta cauzeaza probleme grave! Desi greu de crezut si dureros de urmarit acesta este ritualul natural de imperechere al dihorilor.

Pentru a va asigura ca femela va ramane insarcinata este bine sa lasati perechea impreuna pentru o zi sau doua.

Dupa separarea perechii inspectati gatul si ceafa femelei pentru a va asigura ca nu are rani serioase cauzate de muscaturile masculului.

In circa 1-2 saptamani de la imperechere vulva femelei se va desumfla. Daca acest lucru nu se intampla inseamna ca nu a ramas gestanta si va trebui imperecheata din nou.

Distribuie: Tweet