Reproducerea la pestii Xiphophorus | 4animale.ro

Reproducerea la pestii Xiphophorus

Reproducere Pesti de apa dulce

Xiphophorus.

Reproducerea speciilor de pesti din genul Xiphophorus este foarte similara si deloc dificila, acesti pesti fiind considerati ideali pentru acvaristii incepatori care doresc sa-si reproduca pestii. Pestii din familia Poeciliidae sunt vivipari (nasc pui vii). Speciile de Xiphophorus vor hibridiza usor intre ele, dar este recomandata precautie la hibridizare intrucat femelele rezultate pot fi sterile.

Obtinerea unei perechi reproducatoare viabile. Primul pas pentru o reproducere de succes este sa va asigurati ca detineti cel putin o pereche reproducatoare viabila. Ideal este sa aveti un mascul la 3-5 femele, pentru a evita stresarea femelelor. Folositi pentru reproducere pesti tineri si sanatosi. Masculul are corpul mai suplu si alungit, iar femela are corpul mai rotund. Masculul are aripioara anala transformata in gonopodiu (organ sexual, folosit pentru a injecta sperma). Femelele gestante prezinta o pata de culoare inchisa (pata genitala) la baza inotatorii anale. Pentru a va asigura ca reproducerea este satisfacatoare si puii viabili va trebui sa hraniti bine femela (ideal cu hrana vie).

Masculul este cel care initiaza actul sexual. Femelele au capacitatea de a stoca sperma intr-o cuta adanca a cailor uterine, astfel incat o singura fertilizare poate duce la 4-6 nasteri consecutive. Perioada de gestatie este de circa 4-6 saptamani. Daca sunt stresate femelele pot absorbi sarcina sau pot da nastere unor pui morti.

Pregatirea acvariului de reproducere. Acvariul de reproducere va fi folosit numai pentru nastere si pentru cresterea alevinilor. El nu trebuie sa fie foarte mare (60x30x30cm), iar apa trebuie sa fie usor dura, cu un PH de 7,0 sau peste. Folositi un mic incalzitor pentru a mentine temperatura apei la 24-25°C si un filtru reglat pe debitul cel mai scazut. Este indicat sa adaugati si cateva grupuri de plante cum ar fi: muschi Java (Taxiphyllum barbieriVersicularia dubyana), Nitella spp., Fontinalis spp.

Nasterea puilor. Inainte de nastere femela va prezenta un abdomen foarte umflat si va deveni agitata, cautand sa se ascunda de mascul. Acesta este momentul in care sa o separati de mascul, introducand-o in acvariul de reproducere. Femela va naste in primele ore ale diminetii de la cateva zeci pana la peste o suta de pui. Imediat dupa expluzarea puilor scoateti femela din acvariul de reproducere. Daca o lasati alaturi de pui riscati sa-i manance.

Dezvoltarea puilor. Alevinii sunt capabili sa inoate, sa se hraneasca si sa se fereasca de pericole inca din primele momente de viata. Puii vor trebui sa fie hraniti bine pentru a se dezvolta repede si sanatos (de minim 4 ori pe zi). Folositi hrana de calitate pentru alevini: microviermi, prada vie de mici dimensiuni, fulgi fini maruntiti, pui de creveti etc. Saptamanal va trebui sa inlocuiti minim 30% din apa din acvariu. Odata ce puii implinesc 6 saptamani puteti introduce in acvariu un filtru puternic. Pestii devin maturi sexual la varsta de circa 6-7 luni, dar separarea lor pe sexe trebuie facuta in jurul varstei de 3-4 luni, pentru a evita reproducerile accidentale (consangvinizarea va determina maladii genetice la pui).

Publicat la: 14-01-2010
Distribuie: Tweet