Ghid rapid de ingrijire a veveritelor siberiene (canadiene) - pagina 4 | 4animale.ro

Ghid rapid de ingrijire a veveritelor siberiene (canadiene)

Ingrijire Veverite

Tamias sibiricus

Veveritele obisnuiesc sa-si ascunda hrana ingropand-o in asternut asa ca va trebui sa inspectati din cand in cand cusca pentru a indeparta resturile ramase.
Imblanzirea si manipularea veveritelor siberiene
Important! Nu ridicati niciodata o veverita siberiana in aer tinand-o de coada! Veveritele siberiene isi pot pierde varful cozii ca mecanism de aparare impotriva agresiunilor (similar cu reptilele). Coada pierduta a veveritei nu va mai creste la loc insa niciodata. Nu este indicat nici sa apucati veverita cu o miscare orientata desupra corpului sau pentru ca nu se va simti in siguranta. Ideal este sa o incurajati sa se urce singura in palma dumneavoastra sau sa o apucati cu palmele cupate. Totusi este important de retinut ca veverita siberiana este un animal salbatic, care nu va putea fi niciodata total imblanzit si multe nu vor accepta sa fie atinse sau prinse in palme. Datorita faptului ca se streseaza usor este indicat sa nu fie fortate sa accepte contactele umane si nici urmarite sau alergate pentru a fi prinse.
Dupa achizitionare acordati veveritelor dumneavoastra cateva zile sa se acomodeze cu noua “casa”. Apoi, cateva zile petreceti mai mult timp pe langa cusca lor, vorbindu-le incet astfel incat sa se obisnuiasca cu vocea dumneavoastra. Ulterior puteti incerca sa le hraniti din palma. Dupa ce accepta acest lucru puteti sa le luati in palme. Aveti grija sa nu le scapati pentru ca se pot rani. Mangaiati-le usor si cu delicatete pe ceafa si pe partile laterale ale capului. Nu le loviti niciodata! Procesul de imblanzire poate dura de la cateva zile pana la cateva luni sau se poate sa nu se realizeze niciodata.
Este indicat sa lasati din cand in cand veveritele dumneavoastra libere prin casa insa va trebui sa aveti grija sa nu poata intra prin cotloane de unde sa nu le mai puteti scoate sau sa nu le mai gasiti.
Ingrijiri speciale
Din cand in cand (de 2-3 ori pe saptamana) puteti sa oferiti veveritelor dumneavoastra o “baie” de nisip care sa le aminteasca de habitatul lor natural. Nu faceti baie veveritelor siberiene! Ele pot raci si nici nu au nevoie de baie, isi curata blana singure.
In mediul lor natural veveritele siberiene hiberneaza pe timpul iernii, insa in casele noastre incalzite ele nu vor hiberna. Totusi, pe perioada rece ele isi vor incetini ritmul de viata si vor dormi mai mult. Nu le deranjati! In vederea hibernarii asigurati-va ca le oferiti hrana mai multa.

Publicat la: 14-08-2008
Distribuie: Tweet