Ghid rapid de ingrijire a veveritelor siberiene (canadiene) - pagina 3 | 4animale.ro

Ghid rapid de ingrijire a veveritelor siberiene (canadiene)

Ingrijire Veverite

Tamias sibiricus

Va trebui sa dotati cusca si cu jucarii: role de carton de la hartia igienica, cutiute de carton, crengute de copac, fan, hamace confectionate chiar de dumneavoastra din bucati rectangulare de material textil (materialul trebuie sa fie suficient de gros sau impaturit in mai multe si hamacul trebuie legat de gratiile custii folosind numai sarma, nu ata sau sfoara) etc. Puteti achizitiona si o roata de alergat insa suprafata pe care va alerga veverita va trebui sa fie solida, pentru a evita ranirea sau fracturarea labutelor. Va trebui de asemenea sa achizitionati o roata care sa nu permita veveritei sa-si prinda sau agate lunga sa coada in vreun loc. Evitati plasticul pentru orice constructie in interiorul custii.
Bolul pentru mancare este ideal sa fie unul putin adanc, din ceramica (suficient de greu pentru a nu fi rasturnat) iar pentru apa se va folosi o adapatoare cu cioc de metal (dozator). Veveritele trebuie sa aiba la dispozitie apa proaspata in permanenta.
Veveritele siberiene sunt sensibile la radiatiile emanate de televizoare asa ca aveti grija sa plasati cusca la o distanta cat mai mare de acesta. Nu asezati niciodata cusca sub lumina directa a soarelui!
Hrana
Veveritele siberiene sunt omnivore si vor accepta o hrana diversa. Pentru hranirea veveritelor puteti folosi mixurile pentru rozatoare, disponibile in magazinele de specialitate. Totusi, dieta unei veverite siberiene nu trebuie sa fie alcatuita in exclusivitate din pelete. Pentru a varia dieta veveritelor, le puteti oferi si alune, fructe si legume: broccoli, cartofi dulci, cotor de salata, castravete, morcov, coaja de rosie sau coaja de castravete (spalata bine si frecata). Evitati coaja de cartof, este toxica pentru veverite! Puteti sa hraniti veverita din palma, in acest fel stabilind si interactiuni cu ea si obisnuind-o cu prezenta dumneavoastra. Veveritele vor aprecia si semintele (in special cele de floarea soarelui) insa acestea nu sunt foarte indicate si trebuie oferite rar. Alte “tratatii”: viermi de faina, ou fiert tare, bucatele de carne de pui bine fiarta si nesarata.
Pentru a le ajuta sa-si toceasca incisivii care cresc in lungime continuu, pe durata intregii vieti, va trebui sa va asigurati ca in cusca exista in permanenta un os de sepie si un bloc de minerale (dintre cele pentru papagali).

Publicat la: 14-08-2008
Distribuie: Tweet