Ghid rapid de ingrijire a veveritelor siberiene (canadiene) | 4animale.ro

Ghid rapid de ingrijire a veveritelor siberiene (canadiene)

Ingrijire Veverite

Tamias sibiricus

Caracteristici generale
Veveritele siberiene ating la maturitate 50-150g greutate, 18-25cm lungime (inclusiv coada) si au cozi lungi (6-9cm) si acoperite de blana. Durata medie de viata in mediul lor natural este de 3-7 ani, dar in captivitate pot trai 6-11 ani si chiar peste, daca sunt ingrijite corespunzator. Totusi, ele nu sunt animale recomandate incepatorilor deoarece au cerinte de ingrijire mai deosebite si sunt foarte active, putand deveni chiar deranjante.
In salbaticie veveritele siberiene traiesc in paduri si, desi sunt foarte bune cataratoare isi petrec mare parte a timpului la sol, unde isi construiesc si vizuine cu galerii. Aspectul lor este asemanator cu cel al unei veverite obisnuite, culoarea blanii lor fiind maro, cu cateva dungi deschise la culoare (in captivitate au aparut varietati albino si crem). Blana de pe burtica are culoarea crem, iar dungile de blana crem se prelungesc pana in jurul ochilor. Urechile lor sunt mici si rotunjite, iar botul are aspectul specific al rozatoarelor. Coada este lunga si stufoasa, firele de blana din ea avand varfurile albe.
Veveritele siberiene sunt animale sociabile si nu trebuiesc tinute singure in cusca. Ideal este sa formam perechi sau grupuri de femele sau perechi sau grupuri de masculi (caz in care animalele trebuie obisnuite impreuna de la varste fragede pentru a evita conflictele teritoriale). Masculii si femelele trebuiesc tinuti in custi separate pentru a putea evita gestatiile repetate. Veveritele siberiene sunt animale diurne, fiind active in special dimineata si seara.
Veveritele siberiene sunt animale jucause, foarte active si fascinant de privit. Ele sunt animale puternic vocale, folosind multe tipuri de sunete pentru a comunica: chitaituri rapide si stridente atunci cand sunt speriate, scrasnete din dinti, ciripituri asemanatoare cu ciripiturile puilor de pasari etc.
Femela sau mascul?
Sexul unei veverite siberiene este relativ greu de determinat vizual. Cel mai important indiciu in stabilirea sexului este distanta dintre organele genitale si anus. In cazul femelelor aceasta distanta este cu mult mai scurta decat in cazul masculilor. De asemenea, preputul masculilor este vizibil si in perioada de reproducere si testicolele devin vizibile. Femelele au 4 perechi de sfarcuri proeminente.

Publicat la: 14-08-2008
Distribuie: Tweet