Ce trebuie sa stim inainte sa achizitionam o veverita siberiana (canadiana) | 4animale.ro

Ce trebuie sa stim inainte sa achizitionam o veverita siberiana (canadiana)

Ingrijire Veverite

Veverita siberiana

Veveritele siberiene (Tamias sibiricus), incorect supranumite si veverite canadiene, sunt rozatoare originare din nordul Asiei si nordul Europei, care fac parte din clasa Mammalia, ordinul Rodentia, familia Sciuridae.
Veveritele siberiene ating la maturitate 50-150g greutate, 18-25cm lungime (inclusiv coada) si au cozi lungi (6-9cm) si acoperite de blana. Durata medie de viata in mediul lor natural este de 3-7 ani, dar in captivitate pot trai 6-11 ani si chiar peste, daca sunt ingrijite corespunzator. Totusi, ele nu sunt animale recomandate incepatorilor deoarece au cerinte de ingrijire mai deosebite si sunt foarte active, putand deveni chiar deranjante.
Veveritele siberiene sunt animale sociabile si in habitatul lor natural traiesc in grupuri, motiv pentru care, in captivitate, ele nu trebuiesc tinute singure in cusca. Ideal este sa formam perechi sau grupuri de femele sau perechi sau grupuri de masculi. Masculii si femelele trebuiesc tinuti in custi separate pentru a putea evita gestatiile repetate. Veveritele siberiene ating maturitatea sexuala la varsta de 8-11 luni. Gestatia la veveritele siberiene dureaza 35-42 de zile, iar puii cantaresc la nastere numai 3g.
Angajamentul de crestere al uneia sau mai multor veverite Siberiene nu trebuie luat cu usuratate, odata achizitionat, animalul va trebui ingrijit cu responsabilitate. Copiii vor trebui instruiti de catre adulti in ceea ce priveste manipularea si regulile de ingrijire ale veveritelor siberiene.
Veveritele siberiene sunt animale diurne si foarte energice, fiind active in special dimineata si seara. Ele sunt animale foarte curioase si puternic vocale, folosind multe tipuri de sunete pentru a comunica.
Este bine sa gazduiti veveritele siberiene in custi de metal cu gratii, de dimensiuni mari, nu in acvarii si nu in custile specifice hamsterilor.
Important! Nu ridicati niciodata o veverita siberiana in aer tinand-o de coada! Ca mecanism de aparare coada sa se poate desprinde si nu va mai creste la loc!
Recomandam ca achizitionarea unei veverite siberiene sa se faca de la crescatori sau pet shopuri unde sa putem inspecta curatenia spatiilor si a animalelor, precum si sanatatea acestora. Cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le avem in vedere cand examinam o veverita siberiana pe care dorim sa o achizitionam sunt urmatoarele:
-  veverita nu trebuie sa fie nervoasa;
-  veverita nu trebuie sa fie prea calma sau apatica intrucat aceasta ar putea insemna ca este bolnava;
-  corpul trebuie sa fie rotund si ferm. Evitati animalele prea slabe sau prea grase.
-  nasul, ochii, urechile si posteriorul trebuie sa fie curate si fara secretii;
-  ochii sai trebuie sa fie stralucitori;
-  blanita sa trebuie sa fie moale, uniform repartizata pe suprafata corpului si lucioasa;
-  pielea trebuie sa fie curata, fara eczeme si paraziti sau urmele acestora;
-  dintii veveritei trebuie sa fie corect crescuti si aliniati;
-  varsta minima este 6-8 saptamani (abia la aceasta varsta puii sunt intarcati si mananca singuri);
-  animalele cu varsta mai mare de 18 saptamani vor fi mai greu de imblanzit;
-  o veverita siberiana sanatoasa este vioaie, activa si curioasa atunci cand e treaza.

Publicat la: 14-08-2008
Distribuie: Tweet