Bolile metabolice si nutritionale ale porcusorului de Guineea | 4animale.ro

Bolile metabolice si nutritionale ale porcusorului de Guineea

Sanatate Porcusori de Guineea

Porcusori de Guineea

Atunci cand aveti indoieli asupra sanatatii porcusorului de Guineea, apelati imediat la veterinar! Nu incercati sa il tratati dumneavoastra si nu asteptati sa se faca bine singur! Acest articol va prezinta doar generalizat cateva dintre bolile specifice porcusorilor de Guineea, nu prescrie tratamente si nici nu inlocuieste vizita la veterinar!

Scorbutul

Porcusorul de Guineea este un animal caruia ii lipseste enzima hepatica responsabila cu producerea acidului ascorbic (vitamina C) din glucoza. Vitamina C este esentiala in multe procese biochimice care au loc in organism si porcusorul de Guineea caruia nu i se asigura aportul zilnic necesar de vitamica C se va imbolnavi rapid de scorbut si va muri. Majoritatea porcusorilor au nevoie de o cantitate de 10-30mg vitamina C zilnic. Femelele gestante, puii si porcusorii bolnavi au nevoie chiar de cantitati mai mari.

Semnele clinice ale scorbutului sunt: vocalizari frecvente, slabiciune, anorexie, diaree, ulceratii pe piele, rigiditate, refuz de a se misca, hemoragii subcutanate, articulatii umflate si dureroase, sangerari ale gingiilor, dezvoltare osoasa si musculara deficitara, vindecare foarte lenta a ranilor. Consultati veterinarul imediat ce constatati astfel de simptome, ele trebuiesc tratate cat mai curand!

Septicemia de gestatie

Septicemia de gestatie este un sindrom care apare la femele in ultima perioada de gestatie (ultimele 2 saptamani de sarcina) sau imediat dupa expulzarea fatului (prima saptamana dupa nastere). Exista o serie de factori care predispun animalul la aceasta afectiune deosebit de grava: obezitate, schimbari bruste de regim alimentar, sarcina foarte mare, lipsa de exercitiu fizic, stres. Semnele clinice ale septicemiei de gestatie (in cazul in care nu este imediat fatala) sunt: depresie, lancezeala, convulsii, anorexie, dispnee (respiratie greoaie), nasterea de feti morti. Aceasta afectiune este foarte grava si necesita tratament imediat. Insa, ca intotdeauna, prevenirea este mult mai eficace. Mentineti porcusorul de Guineea in buna forma fizica, supravegheati-i dieta in asa fel incat sa nu se ingrase peste masura, feriti-l de stres, evitati schimbarile bruste de regim alimentar!

Cancerul

Cancerul este mai rar intalnit la porcusorii de Guineea si este asociat in special animalelor batrane. Cele mai multe tumori afecteaza pielea, caile respiratorii, glandele mamare si aparatul reproducator, sangele (leucemie).

Calcifierea metastatica

Calcifierea metastatica este un sindrom intalnit frecvent la porcusorii de Guineea in varsta de peste un an si care presupune calcifierea tesuturilor inimii, rinichilor, plamanilor, colonului, vaselor de sange si stomacului. Aceasta afectiune nu are cauzele stabilite cu precizie, se pare totusi ca poate fi cauzata de deficiente ale regimului alimentar: dieta prea bogata in fosfor si magneziu. Calcifierea metastatica nu prezinta semne clinice observabile si, de obicei, este descoperita accidental la necropsii.

Publicat la: 28-09-2007
Distribuie: Tweet