Carasul auriu - Carassius auratus | 4animale.ro

Carasul auriu - Carassius auratus

Ingrijire Pesti de apa dulce

Carasul auriu

Carasul auriu (Carassius auratus), supranumit pestisorul de aur, este probabil cel mai intalnit si indragit peste din acvariile noastre. El face parte din familia Cyprinidae, iar ruda sa salbatica poate ajunge chiar la lungimi de 40-50cm. carasul auriu este originar din Asia, unde a fost si crescut in captivitate de mai bine de 2.000 de ani. In prezent, pestisorul auriu este raspandit in toate apele temperate de pe planeta. El a fost importat in Europa pentru prima data abia in secolul al XVII lea, de atunci bucurandu-se de un succes care nici astazi nu este umbrit.

Descriere: Pestele tipic este foarte asemanator cu crapul, avand insa corpul mai putin aplatizat pe flancuri. Solzii sai sunt foarte mari si in lacurile sau iazurile mari pestele poate atinge chiar si 40cm lungime. In captivitate insa, carasul auriu rareori depaseste 15-20cm lungime. Daca sunt gazduiti in acele boluri sinistre si mici, carasii nu depasesc lungimea de 6-8cm si, datorita conditiilor proaste de viata, traiesc mult mai putin decat in mod normal.

Varietati: De-a lungul timpului s-au selectionat extraordinar de multe varietati ale pestisorului de aur. Aici vom enumera doar cateva, intrucat subiectul este atat de vast incat poate acorperi singur pagini intregi. Varietatile au fost clasificate in grupe, pe baza unor criterii ca: forma corpului, culoarea, forma aripioarelor etc.

Carasul Shubunkin – varietate obtinuta in Japonia, cu o mare diversitate coloristica. Prezinta un corp alungit si aplatizat, o aripioara dorsala marita si o coada foarte decupata.

Carasul coada de voal – varietate caracterizata prin faptul ca, coada si aripioara anala sunt duble, cu forma de voal.

Carasul cometa – varietate cu coada mare, compusa din radii drepte pana la jumatate si apoi curbate pana la varf.

Carasul cap de leu – varietate cu corpul aproape sferic si capul acoperit de o excrescenta cu aspectul unei coame de leu. Coada sa este dubla si uneori ii lipseste aripioara dorsala.

Publicat la: 21-02-2008
Distribuie: Tweet