Carasul auriu - Carassius auratus - pagina 3 | 4animale.ro

Carasul auriu - Carassius auratus

Ingrijire Pesti de apa dulce

Carasul auriu

Carasii sunt pesti rezistenti, care suporta temperaturi cuprinse intre 2 si 25°C. Temperatura ideala din acvariu trebuie insa mentinuta la 17-21°C. Temperamentul pestelui este influentat de temperatura: pestii din ape mai calde sunt mult mai activi decat cei gazduiti in ape mai reci. Chiar daca sunt pesti de apa rece, carasii nu suporta variatile bruste de temperatura, care ii pot omori.

Pestisorul auriu nu este prea sensibil la compozitia apei, dar are nevoie de o apa curata, foarte bine oxigenata si filtrata. Carasii elimina reziduuri atat prin fecale cat si prin branhii si cantitatea de chimicale periculoase se poate acumula rapid intr-un acvariu insuficient filtrat. Schimbarea regulata (saptamanal) a unui procent de 25% din apa acvariului va va ajuta sa va mentineti pestii sanatosi si fericiti.

Varietatile cu coada voal prefera apele mai calde, de pana la 24°C. Pentru aceste forme voalate amenajati acvarii mai inalte, pentru a valorifica frumusetea cozilor lor.

Hranirea: Carasii aurii sunt omnivori si trebuiesc hraniti cu mancare uscata (pelete) special destinata lor. Evitati mancarea specifica pestilor tropicali intrucat aceasta contine prea multe proteine si prea putini carbohidrati. Carasii aurii adora sa se hraneasca si cu mici insecte (musculite de otet) sau cu prada vie: larve de tantari, purici de apa. Pentru a evita ca pestisorii sa manance plantele din acvariu, oferiti-le si hrana vegetala: laptuca, spanac, mazare fiarta decorticata.

Apetitul carasilor este foarte mare, dar este extrem de important sa nu-i hraniti excesiv! Aceasta practica se poate solda cu moartea lor! Hraniti-i o data pe zi, cu o cantitate care poate fi consumata in 2-3 minute.

Compatibilitatea cu alti pesti: Carasii aurii sunt pesti linistiti, calmi si prietenosi atat cu semenii lor cat si cu alte specii de pesti. Nu sunt pesti singuratici si vor fi fericiti numai daca vor fi gazduiti alaturi de cativa semeni. Totusi, nu gazduiti in acelasi acvariu mai multe varietati de caras auriu. Diferitele varietati au necesitati diferite de temperatura a apei. Mai mult decat atat, unele varietati au abilitati reduse de inot si pot fi speriate de cele care inoata repede sau pot ramane chiar fara hrana deoarece pestii mai rapizi ajung mai repede la ea.

Evitati sa gazduiti formele voalate in acelasi acvariu cu specii de pesti agresivi, care le pot ciuguli frumoasele aripioare.

Reproducerea: reproducerea carasilor aurii nu este complicata si va fi prezentata intr-un alt articol.

Publicat la: 21-02-2008
Distribuie: Tweet