Carasul auriu - Carassius auratus - pagina 2 | 4animale.ro

Carasul auriu - Carassius auratus

Ingrijire Pesti de apa dulce

Carasul auriu

Carasul Oranda – varietate obtinuta din incrucisarea varietatilor “coada de voal” si “cap de leu”. Prezinta excrescente pe cap si aripioare duble.

Carasul telescop – varietate cu ochi globulosi si proeminenti, la care dorsala este uneori absenta. Exemplarele cele mai cunoscute sunt de culoare neagra.

Carasul cu ochii la cer – varietate cu corpul bondoc si o punga in forma de bila sub ochi.

Diversitatea coloristica a carasilor este uimitoare: rosu, auriu, roscat, alb, negru, albastru, violet, argintiu si diverse combinatii ale acestora. Carasul isi definitiveaza coloritul abia dupa 3-8 luni de viata. De asemenea, unii pesti isi pot schimba culoarea pe masura ce se maturizeaza. Acesta este un proces natural ireversibil. Carasii aurii isi modifica, in functie de lumina, coloritul. Pigmentul din celulele lor este produs ca raspuns la actiunea luminii. Astfel, carasii gazduiti in acvarii fara lumina vor deveni in timp aproape albi.

Dimorfismul sexual: Diferentierea sexelor se poate face numai dupa ce pestii si-au atins maturitatea sexuala (dupa implinirea varstei de 1 an), in perioada de reproducere. Astfel, femelele au corpul mai rotund, iar masculii prezinta pete mici, albe pe branhii.

Habitatul potrivit: Bolurile rotunde care se comercializeaza pe post de “casa” pentru carasii aurii nu sunt deloc potrivite. Gazduiti in astfel de boluri, prea mici pentru ei, carasii vor fi nefericiti si vor trai mult mai putin decat in mod normal. Daca speranta de viata a carasilor gazduiti in conditii bune este de 15-20 de ani, in bolurile respective ei vor supravietui maxim cativa ani. Evitati deci astfel de boluri!

Astfel, alegeti pentru carasii dumneavoastra un acvariu cat mai spatios, foarte bine oxigenat, filtrat si aerat. Foarte importanta este mai degraba suprafata luciului de apa, care trebuie sa fie cat mai mare, decat volumul de apa. Plantati in acvariu cateva (nu foarte multe) plante rezistente, de apa rece, avand grija sa lasati mult spatiu liber pentru inot. Puteti folosi: Microsorium pteropus, Myriophyllum, Elodea etc. Comportamentul natural al carasului auriu include si scormonirea fundului acvariului in cautarea hranei. Pentru a-i permite aceasta manifestare aveti grija sa alegeti ca substrat un nisip fin, fara granulatii ascutite.

Carasii tipici prefera curentii puternici, insa varietatile cu coada de voal pot avea dificultati de inot in astfel de curenti.

Publicat la: 21-02-2008
Distribuie: Tweet