Hranirea la mana a puilor de papagali - pagina 4 | 4animale.ro

Hranirea la mana a puilor de papagali

Reproducere Papagali

Incubator cu pui de papagal

Pe masura ce vor creste puii vor inghiti mai usor si vor necesita cantitati mai mari de mancare.
Dupa ce terminati “masa” curatati cu gentilete ciocul puiului pentru a nu permite intarirea mancarii pe pielea sau penele acestuia. Incercati sa nu lungiti foarte mult durata hranirii, pentru ca puilor sa nu li se faca frig.
Cat de mult si cand sa hranim puii
Este foarte important sa nu hraniti excesiv puii! Hranirea excesiva poate determina incetinirea digestiei si moartea puilor! Gusa trebuie sa fie elastica chiar si atunci cand puii sunt satui, ea trebuie sa aibe la atingere consistenta unui balon moale umplut cu apa. Puii trebuie hraniti numai pe timpul zilei, noaptea trebuie lasati sa se odihneasca. Hranirea se face in intervalul 07:00-23:00. In primele zile de viata puii trebuie hraniti o data la 2 ore si, pe masura ce cresc, intervalul de hranire trebuie crescut la 3 ore, apoi la 4 ore si asa mai departe pana cand se ajunge la o singura data pe zi (seara, pentru a ne asigura ca peste noapte gusa puilor ete plina si ei nu se vor trezi de foame).
Urmariti si gusa puilor, atunci cand aceasta este goala ei trebuie hraniti! Daca ora de hranire a sosit, dar gusa puilor nu este goala, mai asteptati pana se termina digestia si abia apoi hraniti puii.
Cantitatea de hrana care trebuie oferita la fiecare “masa” este de circa 10-12% din greutatea individuala a puiului (ex: daca puiul cantareste 50g, el trebuie hranit cu 5-6g de mancare). Este ideal sa cantariti puii in fiecare zi si sa va notati gramajul. In acest fel le veti putea urmari evolutia si preveni eventualele probleme. Daca puii “tipa” dupa mancare, hraniti-i, inseamna ca le este foame. In perioada in care puii isi incearca aptitudinile pentru zbor greutatea lor scade usor si este posibil sa fie nevoie sa-i hraniti mai mult sau mai des.
Intarcarea
Atunci cand momentul intarcarii va sosi puii vor da semne de “sclifoseala” si se vor juca cu mancarea. Retineti ca procesul de intarcare nu este unul brusc si el nu trebuie grabit. Introducerea mancarii pentru adulti se face treptat, incetul cu incetul. Oferiti puilor in perioada de intarcare legume taiate bucatele mici si un mix de seminte de calitate.
Va reamintim ca hranirea la mana este o operatiune dificila si riscanta. Cereti sfatul unui crescator experimentat sau unui veterinar!

Publicat la: 02-05-2009
Distribuie: Tweet