Imperecherea la Marele Alexander - comportamentul in perioada de reproducere | 4animale.ro

Imperecherea la Marele Alexander - comportamentul in perioada de reproducere

Reproducere Papagali

Papagali Marele Alexander

In cele ce urmeaza va vom descrie comportamentul tipic al unei perechi de papagali Marele Alexander, ajutandu-va sa ii intelegeti si in acelasi timp sa va dati seama in ce masura imperecherea are sanse de succes.
Atentie! Femela este foarte agresiva in sezonul de imperechere si poate urmari, bate sau chiar ucide masculul! Daca pasarile nu se cunosc si nu au fost gazduite impreuna pana in sezonul de reproducere va trebui sa le faceti cunostinta treptat, observandu-i si intervenind la cel mai mic semn de conflict.
La inceput cele doua pasari s-ar putea sa se ignore, dar, pe masura ce trece timpul (uneori dupa doar cateva minute, alteori dupa cateva saptamani) se vor lega una de alta formand o adevarata pereche. In cazul in care acest lucru se intampla, veti observa ca partenerii stau unul langa altul pe stinghiile din colivie, mananca impreuna, se ciugulesc, se curata unul pe altul cu ciocul si, finalmente, se imperecheaza.
Comportamentul femelei
Femela Marele Alexander aflata in perioada de reproducere va ciripi in mod diferit, va scurma cu mai multa ardoare fundul coliviei, se va pozitiona pe stinghii in modul caracteristic actului de imperechere. Daca are la dispozitie un cuib, isi va petrece mare parte a timpului in interiorul acestuia, pregatindu-l pentru depunerea oualor. Ea va deveni mai irascibila si mai putin afectuoasa cu stapanul sau, dorindu-si mai putina atentie din partea acestuia decat de obicei.
Comportamentul masculului
Masculul pregatit pentru imperechere se va aseza langa femela cu aripile arcuite si usor deschise. El se va inalta si va face “reverente” in fata femelei pentru a-i atrage atentia, isi va deschide si tremura aripile si isi va misca lateral coada si capul. Pupilele sale se vor dilata si contracta consecutiv cu repeziciune. Vocalizarile lui vor deveni mult mai frecvente decat de obicei.
Ambele sexe se pot masturba cu ajutorul jucariilor sau altor obiecte. Femela si masculul gata de imperechere se vor hrani reciproc regurgitandu-si hrana unul altuia.
Gazduiti o singura pereche in colivie/voliera! Papagalii Marele Alexander sunt agresivi si teritoriali in perioada de reproducere si pot ataca alte specii sau chiar alte exemplare ale aceleiasi specii.

Publicat la: 26-03-2009
Distribuie: Tweet

Citeste si: