Pisicile sunt animale surprinzator de vocale, ele miauna, maraie, sasaie sau scot diferite zgomote care amintesc de greierit, de ciripit. Torsul este insa cel mai “celebru” sunet produs de o pisica, dar si cel despre care se cunosc cele mai putine detalii. Aproape toate felinele, adica toti membrii subfamiliei Felinae (de exemplu, ghepardul) torc. Torsul pisicii, acest mod unic de vocalizare, este pentru noi un zgomot relaxant, aproape hipnotic.
Conform anumitor studii intreprinse, se crede ca pisica toarce folosindu-si muschii laringelui pentru a-si dilata si contracta succesiv si rapid glota, producand astfel vibratia aerului in timpul inspiratiilor si expiratiilor. Torsul are frecventa joasa, intre 25 si 150 Hz, iar anumite studii au demonstrat ca astfel de frecvente determina imbunatatirea densitatii osoase si stimuleaza vindecarea.
De ce torc pisicile?
Pisicile torc pentru diferite motive, nu doar pentru a-si exprima multumirea, cum am fi tentati sa credem. Uneori poate fi chiar dificil si derutant sa ne dam seama de ce toarce pisica noastra. Iata, deci, cele mai frecvente cauze ale torsului:
- pisica este relaxata si multumita
Cand pisica toarce de multumire ea este relaxata, probabil are ochii inchisi sau mijiti si coada nemiscata. O astfel de atitudine in lumea pisicilor este similara cu un zambet larg in lumea oamenilor.
- pisicii ii este foame sau doreste ceva
Unele pisici torc atunci cand isi doresc sa manance. Anumiti cercetatori au studiat torsul pisicilor de la vremea mesei si torsul din alte motive decat mancarea si au constatat ca exista diferente clare intre cele doua tipuri de tors. Atunci cand le e foame, unele pisici combina torsul cu mieunaturi neplacute, putin deranjante, usor asemanatoare cu un planset de bebelus. Cercetatorii au constatat ca oamenii, chiar si cei care nu au pisici, pot face diferenta intre cele doua tipuri distincte de tors.
- comunica astfel cu puisorii ei
Pisoiasii incep sa toarca inca de cand au doar cateva zile de viata. Probabil acesta este modul lor de a-i comunica mamei ca se simt bine. De asemenea, prin tors pisoiasul isi intareste legatura cu mama sa. Torsul este cantecul de leagan pe care pisica mama il “canta” puilor ei.
- pisica se autolinisteste si se autovindeca atunci cand toarce
Desi torsul presupune un consum de energie, totusi pisicile torc si atunci cand nu se simt bine sau au dureri, cand sunt extrem de stresate (de exemplu, in vizita la veterinar) si unele chiar atunci cand fata. Probabil ca pisica se autolinisteste atunci cand toarce, posibil isi recreaza atmosfera traita alaturi de mama sa cand era doar un pui mic. Dar exista anumite cercetari cara arata ca pisica se si autovindeca prin tors. Se pare ca frecventele joase pe care le produce atunci cand toarce determina in corpul ei anumite vibratii care au capacitatea:
- de a vindeca oasele si ranile
- de a repara tendoanele si reface musculatura
- de a usura respiratia si de a alina tensiunea
- de a scadea durerea si inflmatia.
Toate acestea ar putea explica de ce pisicile au capacitatea de a supravietui caderilor de la inaltime si de ce sufera mai putine complicatii post operatorii decat cainii, recuperandu-se mai rapid. Poate ca aceasta este si originea zicalei populare care spune ca o pisica are noua vieti.
Torsul pisicilor poate fi de ajutor si omului
Un studiu pe termen lung derulat de University of Minnesota Stroke Centre a aratat faptul ca stapanii de pisici sunt mult mai putin predispusi sa moara din cauza unor boli cardiovasculare decat oamenii care nu au pisici, posibil si din cauza expunerii la efectele benefice ale torsului pisicilor.
Fiecare pisica toarce in felul ei propriu si la volumul ei propriu. Unele pisici torc mai tare, altele mai incet, dar sunt si pisici, putine, care nu torc deloc. Se pare ca pisicile maidaneze sunt mai putin “torcatoare” decat pisicile de casa, probabil datorita faptului ca pisicile crescute langa oameni au invatat sa-si foloseasca aceasta abilitate si pentru a comunica cu omul.
Publicat la: 05-06-2021
Distribuie: Tweet