Cum se pot curata petele lacrimale de pe blana cainilor? | 4animale.ro

Cum se pot curata petele lacrimale de pe blana cainilor?

Ingrijire Caini

Pete lacrimale

Petele lacrimale sunt cauzate de lăcrimarea excesiva prezenta la anumiti caini, numita epifora. Glanda lacrimală, situata in orbita, produce lacrimi care se scurg prin punctul lacrimal, aflat pe pleoapa si apoi, prin intermediul unor canale, ajung in sacul lacrimal. De aici, lacrimile dreneaza prin canalul lacrimonazal in nas. La anumite rase de caini se intalneste un blocaj al canalului lacrimonazal care determina “intoarcerea” lacrimilor catre punctul lacrimal si surgerea lor in afara ochiului, in jos, pe langa nas. In plus la unele rase canalul lacimonazal nu este dezvoltat crespunzator, producand o hipersecretie lacrimala cronica (epifora).

Rasele de caini predispuse la pete lacrimale

Desi petele lacrimale sunt foarte evidente la cainii cu blana alba sau deschisa la culoare, ele pot fi prezente la orice caine. Problema este cel mai frecvent intalnita la rasele de dimensiuni mici, cu peri lungi de blana pe fata, cum ar fi: Toy Poodle, Maltese, West Highland White Terrier, Shih Tzu, Lhasa Apso, and Bichon Frise. Cainii din aceste rase au, de multe ori, perisori fini pe marginea pleoapei care actioneaza ca un fitil pentru umiditatea ochiului si pentru lacrimi. Orice caine, chiar daca nu este rasa pura, dar are in arborele genealogic un exemplar de rasa cu probleme lacrimale, va fi predispus la aceasta problema.

Cauzele petelor lacrimale

Chiar daca petele lacrimale nu sunt, in sine, daunatoare cainelui, inanumite cazuri existenta lor indica posibile alte probleme: gene crescute sub piele, probleme de dentitie la catei, ulceratii corneene, infectii ale urechii, un dezechilibru al PH-ului, stresul, dieta deficitara sau chiar folosirea bolurilor confectionate din plastic pentru hrana si apa (acestea, prin micile zgarieturi care se produc pe suprafata, favorizeaza dezvoltarea bacteriilor).

Culoarea ruginie a petelor se datoreaza porfirinelor, substante organice gasite in lacrimile, saliva si urina cainilor. Culoarea petelor se intensifica sub actiunea luminii solare. Totusi, daca petele sunt mai mult maronii decat rosietice, ar putea indica existenta unei infectii cu o ciuperca. Astfel, intotdeauna este o idee foarte buna sa discutati cu veterinarul despre petele lacrimale ale cainelui dumneavoastra.

Prevenirea aparitiei petelor si curatarea acestora

O posibila solutie este inlocuirea bolurilor de plastic pentru apa si mancare, cu unele de otel inoxidabil, sticla sau ceramica si adaugarea unei ligurite de otet alb sau otet de mere in apa pe care o seriviti animalului. Acest lucru va determina acidifierea apei si, prin aceasta, posibila indepartare a ciupercii din organismul cainelui.

In plus, cautati sa oferiti cainelui apa filtrata (nu imbuteliata) pentru ca aceasta este slab mineralizata, iar o apa bogata in minerale produce accentuarea petelor.

De asemenea, este important sa tundeti permanent perii de blana din jurul ochilor cainelui. NU folositi pentru asta vreo foarfeca, este pericol de ranire, cel mai indicat este sa va duceti companionul la un salon de frizerie canina, cei de acolo stiu exact cum sa il tunda!

Foarte important este ca, zilnic, sau chiar de doua-trei ori pe zi, sa stergeti cu un tampon de vata umezit cu apa calduta, colturile ochilor cainelui.

Exista in farmaciile veterinare si anumite produse destinate curatarii petelor lacrimale, dar cel mai bine este sa cereti sfatul veterinarului inainte de a le achizitiona.

Publicat la: 09-06-2021
Distribuie: Tweet