Ghid rapid de ingrijire a iepurilor - pagina 3 | 4animale.ro

Ghid rapid de ingrijire a iepurilor

Ingrijire Iepuri

Ghid rapid de ingrijire a iepurilor

Legumele care pot fi servite iepurasilor sunt: morcovi, patrunjel, broccoli, napi, andive, laptuca, spanac, frunze de cartof, frunze de mustar, frunze de papadie. Evitati cartoful, varza, fasolea, varza, conopida si rubarba (este toxica) intrucat pot cauza probleme digestive. Oferiti iepurasului dumneavoastra numai legume despre care stiti ca nu au fost tratate cu pesticide si spalati-le bine inainte. Hrana vegetala trebuie administrata iepurasilor dupa implinirea varstei de 12 saptamani. Legumele trebuiesc introduse treptat, una cate una, in cantitati mici initial. In ceea ce priveste peletele specifice, alegeti unele de calitate, proaspete, care sa contina minim 20-25% fibre. Le puteti oferi zilnic si mici cantitati de fructe proaspete (mar, banana, papaya) sau ramurele de mar ori rachita. Nu oferiti iepurasilor dulciuri!

Iepurii elimina doua tipuri de fecale, unele mai solide, altele mai moi. De obicei el le mananca pe cele moi, nu-l impiedicati, ingerarea lor este un comportament normal, ele ii sunt necesare pentru ca reintroduc in corp vitamine si nutrienti.

Imblanzirea si manipularea iepurilor

Dupa achizitionare acordati iepurasului dumneavoastra cateva zile sa se acomodeze cu noua "casa". Apoi, cateva zile petreceti mai mult timp pe langa cusca sa, vorbindu-i incet astfel incat sa se obisnuiasca cu vocea dumneavoastra. Ulterior puteti incerca sa-l hraniti din palma. Iepurasii sunt foarte blanzi, afectuosi si se bucura de prezenta omului insa, in general, nu le place sa fie tinuti in brate. Daca totusi ii ridicati, nu-i apucati niciodata de urechi, ci plasati o mana sub pieptul lor si cealalta peste corp. Aveti grija sa nu scapati iepurasul pentru ca se poate rani. Mangaiati-l usor si cu delicatete. Nu-l loviti niciodata!

Ingrijiri speciale

Iepurii sunt animale foarte curate care isi petrec o mare parte din timp curatandu-se. Astfel, nu este indicat sa faceti baie iepurasului dumneavoastra, intrucat il veti stresa foarte tare, dar este necesar sa-l periati cu un pieptan sau o perie speciala. Pielea iepurilor este fina si sensibila, asa ca nu folositi perii cu dinti de metal si periati-i cu grija si atentie. Iepurasii cu blana scurta trebuiesc periati saptamanal, iar in perioadele de naparlire (o data la 3 luni) zilnic. Iepurasii cu blana lunga vor trebui periati zilnic. Blana cu firul lung poate fi scurtata cu un trimmer, in acest fel evitand si formarea ghemurilor de par. Totusi, aceasta operatie trebuie facuta cu mare atentie pentru a nu rani pielea sensibila a iepurasului.

Ghearele iepurilor trebuiesc taiate periodic intrucat in captivitate acestea nu se tocesc si lasate lungi pot cauza discomfort si dureri. Puteti infasura iepurasul intr-un prosop si, tinandu-l cu spatele la dumneavoastra taiati-i varful gherutelor. Acest lucru trebuie facut cu atentie intrucat iepurasii au gherutele vascularizate. Daca din greseala ati sectionat si o vena, aplicati apa oxigenata sau o solutie pe baza de iod pentru a stopa sangerarea si preveni eventualele infectii. Pentru a opri sangerarea puteti acoperi locul cu faina ori malai sau puteti infige gheruta respectiva intr-o bucata de sapun.

Publicat la: 12-07-2007
Distribuie: Tweet