Cum sa invatam iepurele sa foloseasca litiera | 4animale.ro

Cum sa invatam iepurele sa foloseasca litiera

Ingrijire Iepuri

Iepuras in litiera

Iepurasii pot fi invatati relativ usor sa foloseasca doar un singur loc pentru a-si face nevoile, o litiera. Iepurasii sunt animale curate, carora le place ca locurile in care isi petrec timpul sa fie curate si care instinctiv folosesc un singur colt al custii pentru urinare. Totusi, pentru a va invata iepurasul cu litiera veti avea nevoie de multa rabdare, iepurele nu trebuie pedepsit sub nici o forma! Fiecare iepure are propria sa personalitate, la fel ca oamenii si, pentru a avea cat mai mult succes in dresarea lui, este ideal sa tineti cont de acest aspect. Iepurasii sterilizati vor invata, de obicei, mai repede sa foloseasca litiera. Chiar daca nu va lasati iepurasul liber prin toata casa tot este foarte bine sa ii oferiti o litiera, fie si introdusa in interiorul custii (daca este suficient de mare). Atat puii cat si iepurasii mai batrani pot fi dresati. Totusi, puii isi controleaza mai greu urinarea si mai pot cauza uneori mici “accidente”.

Ianinte de a trece la descrierea pasilor pe care trebuie sa-i urmati pentru a va invata iepurasul cu litiera este foarte important sa retineti urmatoarele:

1. Iepurasii isi vor petrece mult timp in litiera si de multe ori vor si “gusta” materialul care este pus in ea. NU folositi nisipul special confectionat pentru litiera pisicilor si nici orice alt fel de nisip! El este foarte periculos pentru iepurasi! Nu folositi rumegus sau talas de cedru si pin! Aceste materiale sunt periculoase! Cel mai bine este sa captusiti fundul litierei cu servetele de hartie, pelete organice sau pelete pe baza de hartie. Peste acest strat asezati un alt strat destul de gros de fan.

2. Fanul va trebui inlocuit zilnic, iar stratul de la baza litierei va trebui reimprospatat des pentru a evita dezvoltarea bacteriilor si mirosurile urate. Pentru a curata litiera folositi numai apa si otet. Iepurasii vor refuza sa foloseasca litiera daca este murdara!

3. Iepurasul va elimina fecale solide pe teritoriul custii sale. Aceasta nu inseamna ca ati esuat in a-l invata sa foseasca litiera! Iepurasul isi marcheaza teritoriul ca fiind al sau cu ajutorul fecalelor*.


* Fecalele solide ale iepurasului pot fi folosite cu succes ca ingrasamant natural pentru plante.

Publicat la: 22-04-2008
Distribuie: Tweet