Cum sa invatam iepurele sa foloseasca litiera - pagina 3 | 4animale.ro

Cum sa invatam iepurele sa foloseasca litiera

Ingrijire Iepuri

Iepuras in litiera

El va uita de litiera si isi va face nevoile unde va simti ca e bine. Pana cand se va invata sa foloseasca mereu litiera oferiti-i un spatiu mai mic de liberate (eventual nu-l lasati afara din cusca pana nu invata). Puteti mari apoi gradual zona in care il lasati liber. Nu incercati sa grabiti in nici un fel procesul de invatare.

5. Puteti folosi o litiera pe care sa o asezati in cusca si alte 1-3 litiere pe care sa le asezati in spatiul in care iepurasul se misca liber in afara custii. Pe masura ce iepurasul se va obisnui sa urineze numai in litiera puteti reduce numarul acestora la una singura.

6. Pentru a incuraja iepurasul sa foloseasca litiera plasati inauntrul ei cateva bobite de fecale si fan impregnat de urina.

7. Observati cu atentie comportamentul iepurasului atunci cand se afla in libertate. Daca il vedeti ca isi ia postura specifica pentru urinare, rostiti scurt si ferm “Nu”, o singura data si incercati sa-l indreptati cu blandete catre litiera. Atentie! Folositi cu grija aceasta metoda deoarece iepurasul nu trebuie sa perceapa mersul la litiera ca pe o pedeapsa! Faceti totul cu rabdare si blandete.

8. Daca iepurasul urineaza in alt colt decat in cel unde se afla litiera, mutati litiera in coltul pe care il foloseste.

9. Laudati iepurasul de fiecare data cand foloseste cu succes litiera pentru a-si face nevoile! Mangaiati-l, vorbiti-i si oferiti-i eventual cate o mica tratatie.

10. Aveti multa rabdare si nu grabiti in nici un fel procesul.

11. Daca iepurasul dumneavoastra urineaza in picaturi peste tot in casa, este posibil sa aiba probleme de sanatate. Adresati-va de urgenta unui veterinar!

12. In cazul in care iepurasul refuza cu obstinatie sa urineze in litiera, iar dumneavoastra ati incercat cu multa rabdare toate metodele descrise mai sus, atunci cauzele ar putea fi altele: stresul sau teritorialitatea incalcata.

Publicat la: 22-04-2008
Distribuie: Tweet