Ghid rapid de ingrijire a iepurilor - pagina 2 | 4animale.ro

Ghid rapid de ingrijire a iepurilor

Ingrijire Iepuri

Ghid rapid de ingrijire a iepurilor

Trebuie evitate custile cu fundul din gratii care, desi sunt usor de curatat, nu sunt confortabile pentru iepurasi. De asemenea, rampele si platformele ar trebui sa fie construite din suprafete solide. Cusca trebuie sa aiba intrarea suficient de mare si pozitionata lateral, nu in acoperis. Ea trebuie pozitionata intr-un loc luminos (dar nu sub actiunea directa a soarelui pentru ca iepurasii sunt sensibili si predispusi la supraincalzire) si ferit de zgomote. Evitati variatiile mari de temperatura in mediul ambiant al iepurasului dumneavoastra.

Captusiti fundul custii cu un strat de asternut format din iarba, fan sau talas. Puteti folosi si o bucata dintr-un prosop ori o patura. Evitati talasul de pin si cedru intrucat sunt otravitoare pentru iepurasi.

In ceea ce priveste litiera ("toaleta"), puteti folosi o litierele de plastic special concepute pentru pisici, umplute cu pelete organice sau pe baza de hartie. Urina iepurilor este puternic mirositoare si de aceea este ideal sa folositi materiale care absorb bine mirosul.

Iepurasii sunt foarte activi si jucausi asa ca va trebui sa le oferiti diverse acccesorii pentru a-i feri de plictiseala si a-i mentine in forma. Jucariile ii vor tine departe si de mobila sau accesoriile din casa dumneavoastra. Le puteti oferi: cutii de carton, pungi de hartie, role de carton de la hartia igienica, bucati de teava PVC, jucarii din plastic dur pentru bebelusi (inele, chei etc), jucarii pentru papagali, conuri de brad uscate, cutiute de carton umplute cu fasii de hartie, crengute de copac, mingii de cauciuc etc. Fiti inventivi si urmariti cu atentie ce fel de jucarii prefera iepurasul dumneavoastra, oferiti-i periodic jucarii noi si aveti grija sa nu inghita bucati de plastic, cauciuc sau alte materiale care le-ar putea cauza probleme.

Pentru ca iepurasilor le place foarte mult sa sape s-ar putea sa incerce aceasta activitate pe covoarele dumneavoastra. Pentru a evita aceasta situatie neplacuta, oferiti-le o cutie de carton (prevazuta cu o gaura latrala ca usa) umpluta cu fan, fasii de hartie, bucatele de servetele sau chiar nisip.

Bolul pentru mancare este ideal sa fie unul greu, din ceramica iar pentru apa se va folosi o adapatoare cu cioc de metal (dozator) sau un bol greu de ceramica, care sa nu poata fi rasturnat. Iepurasii trebuie sa aiba la dispozitie apa proaspata in permanenta. Cusca iepurasului va trebui curatata saptamanal, iar mancarea si apa inlocuite zilnic. Inlaturati resturile de mancare ramase neconsumate.

Hrana

Functionarea normala a sistemului digestiv al iepurilor necesita o hrana bogata in fibre. De aceea iarba si legumele trebuie sa alcatuiasca mare parte a alimentatiei iepurasului dumneavoastra. Peletele specifice care se gasesc in magazinele de specialitate sunt un supliment necesar, dar ele trebuie oferite cu moderatie intrucat iepurasul poate deveni obez din cauza lor si isi poate deregla sistemul digestiv.

Publicat la: 12-07-2007
Distribuie: Tweet