Bolile bacteriene si virale ale hamsterilor | 4animale.ro

Bolile bacteriene si virale ale hamsterilor

Sanatate Hamsteri

Hamster

Atunci cand aveti indoieli asupra sanatatii hamsterului dumneavoastra, apelati imediat la veterinar! Nu incercati sa il tratati dumneavoastra si nu asteptati sa se faca bine singur! Acest articol va prezinta doar generalizat cateva dintre bolile specifice hamsterilor, nu prescrie tratamente si nici nu inlocuieste vizita la veterinar!
Boala cozii umede (ileita proliferativa)
Aceasta afectiune grava este des intalnita in special la hamsterii pui, in varsta de cateva saptamani, dar orice hamster o poate dezvolta la un moment dat. Hamsterii cu blana lunga sunt mai des afectati de aceasta maladie. Responsabila pentru aceasta infectie este o bacterie care inflameaza sistemul digestiv. Semnele clinice sunt: letargie, inapetenta, blana neingrijita, nervozitate, ochi tulburi si scufundati in cap, diaree, prolaps rectal. Regiunea anala si coada hamsterului bolnav sunt ude si murdare in permanenta, de unde si numele bolii. Boala avanseaza foarte rapid si decesul hamsterului poate surveni in 48 de ore. Adresati-va de urgenta unui veterinar pentru tratament!
Salmoneloza
Salmonella este o bacterie care poate cauza infectii digestive severe. Atentie! Aceasta boala poate fi transmisa si omului si poate fi grava! Spalati-va intotdeauna pe maini dupa ce manipulati hamsterii si accesoriile din cusca! Mentineti o igiena exemplara a custii animalului pentru a preintampina orice fel de probleme de sanatate! Fructele si legumele trebuiesc bine spalate inainte de a fi oferite hamsterului. Salmoneloza poate avansa foarte rapid si cauza moartea subita a hamsterului sau se poate croniciza si cauza slabirea hamsterului, diaree, nervozitate, inapetenta.
Infectii respiratorii
Hamsterii pot raci sau dezvolta o serie de afectiuni respiratorii care se pot transforma si in pneumonii. Hamsterul afectat va stranuta, va prezenta scurgeri din ochi si nas, va fi apatic si letargic, va respira zgomotos sau cu greutate. Adresati-va de urgenta veterinarului pentru tratament!
Coriomeningita limfocitara
Atentie! Desi nu foarte intalnita, aceasta boala este cauzata de un virus si poate fi transmisa si omului! Hamsterii afectati pot sa nu prezinte niciun simptom si sa moara subit sau pot manifesta convulsii, inapetenta, letargie. Animalele bolnave trebuie eutanasiate si custile/accesoriile aruncate pentru a putea preveni o raspandire a infectiei.
Boala lui Tyzzer
Aceasta afectiune este cauzata de o bacterie, iar hamsterul infectat devine letargic, are diaree, slabeste si moare. Sansele de insanatosire, chiar si cu tratament veterinar, sunt foarte mici.
Este extrem de important sa mentineti o igiena exemplara a custii hamsterilor si sa va spalati pe maini de fiecare data dupa ce manipulati animalele, pentru a va putea asigura ca va mentineti sanatatea, atat a  dumneavoastra cat si a lor.

Publicat la: 03-02-2009
Distribuie: Tweet