Bolile metabolice si nutritionale ale hamsterilor | 4animale.ro

Bolile metabolice si nutritionale ale hamsterilor

Sanatate Hamsteri

Phodopus sungorus

Atunci cand aveti indoieli asupra sanatatii hamsterului dumneavoastra, apelati imediat la veterinar! Nu incercati sa il tratati dumneavoastra si nu asteptati sa se faca bine singur! Acest articol va prezinta doar generalizat cateva dintre bolile specifice hamsterilor, nu prescrie tratamente si nici nu inlocuieste vizita la veterinar!
Diabetul
Desi nu foarte intalnit, diabetul poate afecta in special hamsterii pitici Campbell. Un hamster diabetic va bea mai multa apa si va urina mai frecvent. Un alt semn specific al bolii in stadiu avansat sunt tremuraturile. Din dieta hamsterilor diabetici zaharurile trebuie complet eliminate. Adresati-va veterinarului pentru tratament!
Cancerul
Cancerul este si el intalnit la hamsteri si este asociat in special animalelor batrane. De asemenea, femelele par mai predispuse la dezvoltarea acestei maladii. Cele mai multe tumori afecteaza sistemul digestiv, pielea, caile respiratorii, glandele mamare si aparatul reproducator, sangele (leucemie).
Amiloidoza
Amiloidoza reprezinta depunerea de proteine in exces in organele interne ale hamsterului, in special in ficat si rinichi. Aceasta maladie afecteaza cu precadere femelele mai batrane si determina insuficienta hepatica si/sau renala. Semnele clinice sunt: umflarea abdomenului, probleme urinare, lipsa apetitului, deshidratare, asprirea blanii. Aceasta afectiune nu are tratament si este terminala.
Urolitiaza
Urolitiaza este o afectiune des intalnita la hamsteri si reprezinta formarea unor calculi in sistemul urinar. Hamsterii afectati devin nelinistiti, beau multa apa, urineaza frecvent si cu dificultate, in urina se remarca prezenta sangelui. Adresati-va veterinarului pentru tratament!
Paralizia de cusca
Hamsterii gazduiti in spatii prea mici, unde nu au loc sa se miste si sa desfasoare activitati fizice pot dezvolta aceasta maladie. Animalele afectate nu isi vor mai putea misca jumatatea din spate a corpului. Asigurati-va ca ii oferiti hamsterului dumneavoastra un spatiu generos, unde sa poata face suficienta miscare fizica pentru a-si mentine sanatatea.

Publicat la: 03-02-2009
Distribuie: Tweet