Ghid rapid de ingrijire a dihorilor - pagina 3 | 4animale.ro

Ghid rapid de ingrijire a dihorilor

Ingrijire Dihori

Ghid rapid de ingrijire a dihorilor

Hrana

Dieta pe care trebuie sa o urmeze un dihor este un subiect oarecum controversat. Desi multa vreme s-a considerat ca hrana pentru pisici este buna si pentru dihori, aceasta nu asigura totusi aportul de proteine si lipide necesar pentru metabolismul rapid al dihorilor. Astfel, hrana potrivita pentru dihorul dumneavoastra trebuie sa fie pe baza de carne si sa contina 30-40% proteine si 18-30% lipide. Daca nu gasiti mancare special destinata dihorilor puteti sa-i oferiti totusi mancare uscata specifica pentru pui de pisica, atata vreme cat respecta indicatia de continut de mai sus. De obicei dihorii nu mananca mai mult decat au nevoie asa ca nu va trebui sa va faceti griji referitoare la obezitate. Totusi, le plac foarte mult fructele, cerealele si stafidele, care nu trebuie oferite decat in cantitati mici si nu zilnic. Nu le oferiti dulciuri! Dihorii mananca de mai multe ori pe zi si de aceea trebuie sa aibe mancare si apa la discretie.

Imblanzirea si manipularea dihorilor
Dupa achizitionare acordati dihorului dumneavoastra un ragaz sa se odihneasca si sa se acomodeze cu noua "casa". Dihorii sunt usor de imblanzit pentru ca adora compania oamenilor si stabilesc o legatura emotionala speciala cu acestia. Cand il manipulati, comportamentul dumneavoastra trebuie sa fie ferm de la inceput, in caz contrar dihorul va va trata degetele ca pe niste soricei pe care trebuie sa-i vaneze. Daca doriti sa-l luati in brate plasati o mana in jurul umerilor sai, cu degetul mare sub barbie si cu cealalta sustine-ti-i picioarele din spate. Aveti grija sa nu scapati dihorul pentru ca se poate rani. Mangaiati-l usor si cu delicatete. Nu-l loviti niciodata!

Ingrijiri speciale
Dihorii sunt animale curate care isi petrec o mare parte din timp curatandu-se. Puteti face baie dihorului dumneavoastra, dar nu este indicat s-o faceti prea des (de 2-3 ori pe ani este suficient), intrucat baia stimuleaza pielea sa produca sebum suplimentar si, implicit, mirosul specific va fi secretat in cantitate mai mare. Folositi un sampon moale si delicat.
Ghearele dihorilor trebuiesc taiate periodic intrucat in captivitate acestea nu se tocesc si lasate lungi pot cauza discomfort si dureri. Pentru aceasta ungeti burtica dihorului cu ceva ce-i place sa manance si, in timp ce el linge, taiati-i ghearele (clestele specific pentru pisici este potrivit). Acest lucru trebuie facut cu atentie intrucat dihorii au gherutele vascularizate. Daca din greseala ati sectionat si o vena, aplicati apa oxigenata sau o solutie pe baza de iod pentru a stopa sangerarea si preveni eventualele infectii. Pentru a opri sangerarea puteti acoperi locul cu faina ori malai sau puteti infige gheruta respectiva intr-o bucata de sapun.

Blanita dihorilor trebuie periata periodic. Faceti acest lucru rapid (dihorii nu au rabdare), folosind periile sau pieptenii special conceputi pentru pisici. De asemenea, urechile dihorilor trebuie curatate de ceara. Cel mai potrivit este sa achizitionati o solutie speciala de la farmacia veterinara si sa turnati cateva picaturi in urechea dihorului, asteptand ca el sa-si scuture capul si sa inlatire astfel ceara.
Dihorii sunt predispusi la infestare cu purici si capuse, ceea ce le poate cauza mari probleme. Verificati frecvent si luati masurile cuvenite.
Este important ca dihorii sa fie vaccinati impotriva turbarii si a jigodiei.

Publicat la: 12-07-2007
Distribuie: Tweet