Ghid rapid de ingrijire a dihorilor - pagina 2 | 4animale.ro

Ghid rapid de ingrijire a dihorilor

Ingrijire Dihori

Ghid rapid de ingrijire a dihorilor

Totusi trebuie alese custi care sa nu permita caderea accidentala a dihorilor de la un etaj la altul al custii. Trebuie evitate custile cu fundul din gratii care, desi sunt usor de curatat, nu sunt confortabile pentru labutele dihorilor. De asemenea, rampele si platformele ar trebui sa fie construite din suprafete solide. Ea trebuie pozitionata intr-un loc luminos (dar nu sub actiunea directa a soarelui pentru ca dihorii sunt sensibili si predispusi la supraincalzire) si ferit de zgomote. Evitati variatiile mari de temperatura in mediul ambiant al dihorului dumneavoastra.

Captusiti fundul custii cu un strat de asternut format din iarba, fan sau talas. Ideal este insa sa folositi o bucata dintr-un prosop ori o patura sau chiar o bluza sau o pereche de pantaloni vechi. Evitati talasul de pin si cedru intrucat sunt otravitoare pentru dihori. Este necesar sa amenajati in cusca un loc potrivit pentru odihna, in care sa fie cat mai mult intuneric si care sa fie captusit cu un material textil in care dihorul sa se poata infasura si ascunde. In ceea ce priveste litiera ("toaleta"), puteti folosi o litierele de plastic special concepute pentru pisici.

Dihorii sunt foarte activi si jucausi asa ca va trebui sa le oferiti diverse acccesorii pentru a-i feri de plictiseala si a-i mentine in forma. Dihorii se joaca unul cu altul sau cu stapanii de-a v-ati ascunselea sau se lupta in joaca. De asemenea, le place foarte mult sa se ascunda si sa exploreze tuneluri. In acest caz, foarte potrivite sunt bucatile de teava PVC cu diametru mare, jumatatile de ghivece de flori, hainele sau prosoapele pe care nu le mai folositi (dar curate). Jucariile pentru pisici sunt si ele potrivite pentru dihori. Le puteti oferi si: cutii de carton, pungi de hartie, role de carton de la hartia igienica, jucarii din plastic dur pentru bebelusi (inele, chei etc), jucarii pentru papagali, conuri de brad uscate, cutiute de carton umplute cu fasii de hartie, crengute de copac etc. Fiti inventivi si urmariti cu atentie ce fel de jucarii prefera dihorul dumneavoastra, oferiti-i periodic jucarii noi si aveti grija sa nu inghita bucati de plastic, cauciuc sau alte materiale care i-ar putea cauza probleme. Dihorii au tendinta sa "ciuguleasca", sa muste usor in joaca, mai ales cand sunt tineri. Cu rabdare ii puteti dezvata de acest comportament intrucat ei sunt empatici si atunci cand sesizeaza ca ne ranesc, isi modifica comportamentul in asa fel incat sa evite astfel de situatii.

Pentru ca dihorii sunt foarte jucausi si le place sa rastoarne lucrurile, asteptati-va sa gasiti mereu bolurile pentru mancare si apa varsate. Pentru apa nu folositi adapatoare cu cioc (dozator) intrucat dihorul dumneavoastra isi poate deteriora dantura. Dihorii trebuie sa aiba la dispozitie apa proaspata in permanenta.

Cusca dihorului va trebui curatata saptamanal, litiera curatata zilnic, iar mancarea si apa inlocuite zilnic. Inlaturati resturile de mancare ramase neconsumate.

Publicat la: 12-07-2007
Distribuie: Tweet