Otravirea pasarilor cu teflon. Vase de bucatarie si ustensile de gatit sigure pentru pasari. | 4animale.ro

Otravirea pasarilor cu teflon. Vase de bucatarie si ustensile de gatit sigure pentru pasari.

Sanatate Canari | Cinteze

Otravirea pasarilor cu teflon

Simpla activitate de gatit poate fi foarte periculoasa sau chiar mortala pentru prietenii nostri inaripati, indiferent ca e vorba despre papagali sau canari si cinteze. Cu toate acestea, foarte multi oameni nici macar nu stiu de existenta acestor pericole. In acest articol vom analiza pericolele generate de vasele de gatit si modul in care pot fi evitate.

Ce inseamna otravirea pasarilor cu teflon?

Otravirea cu teflon este denumirea generala data intoxicatiei cu politetrafluoroetilena (PTFE). Aceasta este substanta cu care sunt acoperite multe dintre vasele folosite in bucatarie (tigai, oale etc.), celebre pentru caracteristicile non aderente si cunoscute in general sub denumirea de vase de teflon. Atunci cand se supraincalzeste, aceasta substanta (PTFE) emite un gaz incolor si inodor care este extrem de periculos pentru pasari. Teflonul cauzeaza pasarilor dificultati respiratorii intrucat plamanii lor se umplu cu lichid, lucru care poate fi mortal pentru ca poate impiedica complet respiratia.

Pasarile au sistemul respirator foarte eficient intrucat trebuie sa respire in timpul zborului, dar, tocmai de aceea, plamanii lor sunt foarte sensibili la toxinele din aer, cum este cazul PTFE. Cu cat pasarea este de dimensiuni mai mici, cu atat este nevoie de mai putin gaz toxic pentru a o ucide. De exemplu, canarii sunt mult mai sensibili la gazul eliberat de teflon decat papagalii de mari dimensiuni. Tocmai acesta este motivul pentru care atatea sute de ani, in mod cinic, canarii au fost folositi de catre mineri pentru detectarea gazului metan in subteran.

Ce cauzeaza otravirea cu teflon?

Principala cauza a otravirii cu teflon este procesul de gatire in vase anti-aderente in apropierea pasarilor. Folosirea teflonului este cu atat mai periculoasa pentru pasari cu cat:

- vasele de gatit se suprancalzesc

Pe masura ce vasele acoperite cu strat de teflon se incalzesc, emit din ce in ce mai mult gaz periculos pentru pasari. Teste recente au aratat ca gazul incepe sa fie emis chiar la temperaturi mult mai joase decat se credea pana acum.

- vasele de gatit sunt mai vechi

Stratul de teflon imbatraneste si se deterioreaza in timp, ceea ce face vasele vechi de gatit si mai susceptibile in a emite gaz toxic.

- vasele de gatit sunt mai uzate

Stratul de teflon zgariat si uzat va emite si mai mult gaz toxic.

Atentie! In casele noastre exista si multe alte surse de gaz toxic teflon in afara vaselor de bucatarie! Orice obiect electrocasnic in care se regaseste vreo suprafata acoperita cu teflon si care se incalzeste, va emite gaz toxic pentru pasari! Exemple: uscatoarele de par, masinile de paine, sandwich-maker-ele, anumite tipuri de cuptoare, fiarele de calcat si multe altele! Ca regula generala, orice ustensila are caracteristici anti-aderente nu trebuie folosita in preajma pasarilor! Verificati cu atentie caracteristicile oricarui aparat electrocasnic si nu le folositi in prezenta pasarilor pe cele pe care le suspectati de a emite gaz toxic!

Publicat la: 22-10-2019
Distribuie: Tweet