Imperecherea zebrelor australiene - dezvoltarea puilor - pagina 2 | 4animale.ro

Imperecherea zebrelor australiene - dezvoltarea puilor

Reproducere Canari | Cinteze

Oua de zebra eclozate

In jurul varstei de 18-20 zile puii sunt gata sa iasa din cuib si sa-si incerce timid aripile pentru prima oara. Ei sunt inca dependenti de hrana oferita de parinti, dar vor iesi afara din cuib si vor explora colivia. In vederea acestei etape de dezvoltare, va trebui sa faceti cateva pregatiri: plasati cateva stinghii la inaltime joasa, aproape de fundul coliviei, indepartati gratarul de pe fundul coliviei (daca exista) pentru a preveni ranirea puilor, plasati un bol de apa si unul de mancare la inaltime joasa, aproape de fundul coliviei, captusiti fundul coliviei cu servetele albe. Aveti grija si la spatiul dintre barele coliviei pentru a preveni orice fel de accidentare (capete sau picioruse prinse intre bare). Aveti grija sa preveniti orice fel de accidentare! La circa 4 saptamani puii vor fi “intarcati”. Parintii ii vor invata sa manance mancare solida si vor renunta treptat sa-i hraneasca. Oferiti-le hrana pe care o oferiti si adultilor. Taiati hrana in bucatele mici si cojiti toate legumele si fructele. Puii vor fi capabil sa sparga semintele abia dupa circa 5-6 saptamani. Daca puii refuza sa manance legumele proaspete incercati sa le fierbeti usor pentru a fi mai moi. Nu incercati sa grabiti in nici un fel procesul de trecere la mancarea solida. Daca un pui nu mananca si plange inseamna ca ii este foame. Hraniti-l dumneavoastra si lasati-l sa decida singur cand este pregatit sa treaca la mancarea specifica adultilor. Un pui este considerat complet “intarcat” daca mananca singur vreme de cateva zile. Nu grabiti procesul!

In general, puii de zebre sunt complet independenti de parinti la varsta de 5-6 saptamani. Acesta este si momentul ideal la care puii pot fi separati de parinti, pentru a putea preveni agresiunile. La varsta de 20-24 saptamani puii vor incepe sa naparleasca pentru prima oara, procesul durand circa alte 6 saptamani.

Daca exista un al doilea cuib in colivie, dupa ce puii parasesc cuibul, femela va incepe o noua serie, iar masculul va hrani primii puii. Este foarte important sa opriti femela de a face oua dupa a doua-treia serie de pui, deoarece o va epuiza foarte mult!

Publicat la: 13-08-2010
Distribuie: Tweet