Imperecherea canarilor - comportamentul in perioada de reproducere | 4animale.ro

Imperecherea canarilor - comportamentul in perioada de reproducere

Reproducere Canari | Cinteze

Canari. Iri si Mony.

Canarii, atat femela cat si masculul au un comportament de curtare specific, care poate fi recunoscut de catre un stapan ce isi observa cu atentie pasarile. In cele ce urmeaza va vom descrie comportamentul tipic al unei perechi de canari compatibili, ajutandu-va sa le intelegeti si in acelasi timp sa va dati seama in ce masura imperecherea are sanse de succes.

Canarii sunt pasari solitare si ei nu trebuie gazduiti in aceeasi colivie decat in perioada de reproducere.

La inceput cele doua pasari (asezate intr-o colivie cu separator mobil sau in colivii lipite una de alta) s-ar putea sa se ignore, dar, pe masura ce trec zilele, se vor apropia, isi vor cauta compania si vor incepe sa se sarute printre barele care le separa. Atunci este momentul in care puteti elimina separatorul mobil sau introduce masculul si femela in aceeasi colivie. In cazul in care acest lucru se intampla, veti observa ca partenerii stau unul langa altul pe stinghiile din colivie, mananca impreuna, se ciugulesc, se curata unul pe altul cu ciocul si, finalmente, se imperecheaza. In cazul in care masculul hartuieste femela separati-i din nou.

Comportamentul femelei

Femela canar aflata la inceputul perioadei de reproducere va deveni agitata, zburand si miscandu-se aproape continuu. Ea va cauta cu ardoare un loc potrivit unde sa-si aseze cuibul si materiale potrivite cu care sa si-l construiasca (de exemplu va rupe bucatele de hartie). Construirea cuibului poate dura de la cateva ore la circa o saptamana.

Un alt semn care va poate indica faptul ca femela este pregatita de imperechere este cloaca, care va arata rosie si usor umflata. Atentie insa! Exista si diferite boli care determina modificarea aspectului regiunii anale! O canarita care este dispusa sa se imperecheze cu partenerul ei, va sta pe o stinghie in pozitie joasa, cu picioarele apropiate de corp, capul usor dat pe spate, cu coada ridicata in sus si va emite un ciripit usor, dar continuu, prin care cheama masculul. Daca femela se va bate cu masculul inseamna ca nu este pregatita si exemplarele vor trebui separate.

Comportamentul masculului

Canarul mascul intra de obicei mai repede decat femela in perioada de imperechere. Rolul sau este ca, prin cantece elaborate si senzuale, sa o stimuleze pe aceasta sa-si doreasca acuplarea. Cantecul masculului aflat in perioada de imperechere este mai rasunator, ca pentru a arata ca este un mascul viabil si care poate face fata cu brio imperecherii. In timpul cantecului masculul isi va lasa aripile in jos.

Masculul canar va deveni si el agitat in perioada de imperechere. El va cauta sa-si hraneasca femela si o va alerga si urmari prin colivie. Uneori aceasta hartuire este foarte puternica, de aceea este indicat sa separati exemplarele pana cand femela este gata de imperechere. Daca pasarile sunt separate masculul isi va hrani partenera prin barele separatoare.  

Uneori este posibil ca si masculii canari sa caute diferite materiale necesare pentru constructia cuibului. Totusi, ei se vor dovedi total nepriceputi la asamblarea materialelor si constructia propriu-zisa a cuibului.

 

Publicat la: 28-03-2008
Distribuie: Tweet