Imperecherea canarilor - asigurarea conditiilor optime | 4animale.ro

Imperecherea canarilor - asigurarea conditiilor optime

Reproducere Canari | Cinteze

Canari

Daca aveti o pereche viabila de canari si v-ati hotarat sa ii imperecheati va trebui sa le asigurati conditiile optime necesare reproducerii. Cu cat imperecherea este organizata mai atent si mai responsabil cu atat vor creste sansele de succes. Canarii nu sunt pasari sociale si, in afara perioadei de imperechere, ei trebuiesc gazduiti in colivii separate.

Lumina

Balanta hormonala a canarilor este influentata de cantitatea de lumina care patrunde prin ochii lor. Astfel, sezonul lor de imperechere incepe in primavara, atunci cand ziua se mareste. Pentru stimularea reproducerii va trebui sa oferiti canarilor multa lumina puternica timp de 12-13 ore zilnic. Ideala este lumina naturala, dar in casele noastre lumina care patrunde prin geamuri nu este suficienta si va trebui sa folositi o sursa de lumina artificiala. Alegeti o lampa fluorescenta cu spectru total (UVA+UVB) care sa fie dotata cu timer. Cresterea numarului de ore de lumina trebuie facuta treptat pentru a nu stresa canarii. In prima saptamana cresteti cu 30 de minute, in a doua saptamana cu alte 30 de minute si asa mai departe. Cand numarul de ore de lumina ajunge la 11 puteti introduce pasarile in colivia de reproducere. Atentie! La 15 ore de lumina pe zi canarii vor incepe procesul de naparlire, deci nu lasati lumina mai mult de 14 ore!

Mancarea si apa

Dieta unui canar este foarte importanta si ea trebuie sa fie cat mai sanatoasa si echilibrata in orice moment al vietii pasarii, nu numai atunci cand o pregatim pentru reproducere. Totusi, in vederea unei reproduceri reusite va trebui sa aveti mai multa grija de alimentatia canarului. Un canar aflat in perioada de imperechere are nevoie sa manance zilnic o cantitate de mancare egala cu 25% din propria greutate. Ideal este ca, cu 2-3 luni inainte de a reproduce pasarea, sa-i oferiti o hrana diversificata, cu continut ridicate de vitamine, proteine si calciu:

- fructe si legume: mar, banana, portocala, capsuni, pepene, broccoli, porumb, morcov etc.

- ou fiert tare (timp de 15-20 minute) si eventual pasat impreuna cu coaja pisata (ideala ca sursa de calciu);

- mixuri de seminte de calitate si in special mei;

- seminte germinate si seminte inmuiate in apa;

- suplimente de calciu si minerale (foarte importante pentru sanatatea femelei): os de sepie.

Puteti chiar adauga in apa de baut suplimente de vitamine. Mancarea si apa de baut proaspete trebuie sa fie din abundenta la dispozitia canarilor.

Publicat la: 19-12-2007
Distribuie: Tweet