Ghid rapid de ingrijire a broastelor testoase cu tample rosii | 4animale.ro

Ghid rapid de ingrijire a broastelor testoase cu tample rosii

Ingrijire Testoase acvatice

Ghid rapid de ingrijire a broastelor testoase cu tample rosii Caracteristici generale
Broastele testoase cu tample rosii (Trachemys Scripta Elegans) sunt foarte populare ca animale de companie. Din nefericire, lipsa cunostintelor despre ingrijirea lor determina de multe ori moartea prematura a acestora. Odata create conditii optime pentru dezvoltarea lor, broscutele pot trai chiar si 75 de ani, ceea ce inseamna ca ingrijirea lor este un angajament pe termen lung.
Carapacea lor este verde (mai inchis sau mai deschis) cu dungi negre si pete gabene. Plastronul (carapacea inferioara) este galbena cu dungi negre. De o parte si de alta a capului se observa doua dungi de culoare rosie – de unde si numele testoasei. Pielea de pe cap, gat, membre si coada este de culoare verde, cu dungi galbui. Puii sunt mai viu colorati decat adultii, ale caror culori se inchid in timp.
Broastele testoase cu tample rosii pot atinge usor la maturitate 25-30cm in diametru. Masculii sunt usor mai mici decat femelele, dar au gheare mai lungi la labele din fata si, de asemenea, cozi mai lungi decat femelele.
Testoasele cu tample rosii hiberneaza in mediul lor natural. Tinute in captivitate ele sunt insa active pe tot parcursul anului. Totusi, in perioada toamna-iarna ele au tendinta sa manance mai putin.
Femela sau mascul?
Lungimea ghearelor labutelor este principalul element de identificare a sexului broscutei dumneavoastra, intrucat la mascul acestea sunt mult mai lungi. Totusi, o identificare sigura nu poate fi facuta decat dupa ce broscutele ajung la maturitate. Maturitatea sexuala definitiva la masculi se instaleaza in jurul varstei de 2-5 ani, cand ating aproximativ 10cm in diametru, pe cand la femele in jurul varstei de 5-7 ani, cand ating aproximativ 18cm in diametru. Insa, diametrul la care ajunge o testoasa este un indicator mai bun pentru atingerea maturitatii sexuale decat varsta. De asemenea, coada masculilor este mai lunga si mai subtire decat a femelelor. Masculii au plastronul (carapacea inferioara) usor concav, pentru a putea copula mai usor

Publicat la: 09-07-2007
Distribuie: Tweet