Intretinerea acvariului cu pesti de apa dulce - pagina 5 | 4animale.ro

Intretinerea acvariului cu pesti de apa dulce

Ingrijire Pesti de apa dulce

Razuitor cu lamela din plastic

Tot pentru prezervarea bacteriilor aerobe se procedeaza si la inlocuirea doar pe jumatate a buretelui filtrant, pastrand in jumatatea veche o parte din populatia de bacterii ce se va extinde treptat si in noua jumatate. Daca buretele ar fi complet inlocuit cu unul nou, curat, dar fara bacterii, filtrul ar trebui din nou maturat.
Daca in componenta filtrului aveti si un element filtrant din carbon, va trebui sa-l schimbati la fiecare 6 luni. Dupa consumarea acestui interval, gradul de saturatie a elementului filtrant creste periculos de mult, riscand reintoarcerea particulelor initial retinute inapoi in apa acvariului. Nu uitati niciodata sa indepartati filtrul de carbon daca introduceti un remediu in apa acvariului, altfel acesta ii va anihila efectele !
Mediile ceramice care asigura suportul filtrelor biologice in unele instalatii pot fi folosite ani in sir doar cu o intretinere sumara. E suficient sa clatiti lunar cosul cu materiale ceramice in apa veche din acvariu. In cazurile exceptionale in care vi se pare ca s-a blocat si vreti sa-l schimbati, faceti-o doar cu jumatate din material din acelasi motiv cu cel enuntat la filtrul din burete.
Rotorul pompelor va trebui curatat cel putin o data pe luna. Fiecare model de pompa permite accesul la acest element chiar daca nu va dati seama cum de la prima incercare. Fiti atenti la manevrarea rotoarelor centrate pe arbori ceramici subtiri, deoarece se pot rupe cu usurinta. Pastrati in stoc un rotor de rezerva pentru asemenea cazuri de accidente.
Recomandari finale
Pe langa operatiile majore de intretinere analizate anterior, exista si activitati minore ce trebuie efectuate, de asemenea, cu regularitate: stergerea tuburilor pentru iluminat de praf si de urme de stropire; inlocuirea acestora o data la circa 6 luni; curatarea capacului de geam pentru a facilita patrunderea luminii etc.
Cu un pic de exercitiu, puteti face toate operatiile de intretinere intr-o singura repriza nu mai lunga de 15-30 minute. Razuiti intai algele de pe geamuri si apoi aspirati mizeria de pe fundul acvariului. Cu apa astfel evacuata spalati buretele filtrului. Abia apoi completati nivelul apei din acvariu cu apa pregatita in prealabil cu substante de conditionare a apei si cu substante de crestere a plantelor.

Publicat la: 19-05-2009
Distribuie: Tweet