Imperecherea porcusorilor de Guineea - asigurarea conditiilor optime | 4animale.ro

Imperecherea porcusorilor de Guineea - asigurarea conditiilor optime

Reproducere Porcusori de Guineea

Femela porcusor gestanta

Daca aveti o pereche viabila de porcusori de Guineea si, impotriva tuturor sfaturilor pe care le-ati primit, v-ati hotarat sa ii imperecheati, va trebui sa le asigurati conditiile optime necesare reproducerii. Cu cat imperecherea este organizata mai atent si mai responsabil cu atat vor creste sansele de succes.
Totusi, tinem sa subliniem inca o data ca imperecherea porcusorilor de Guineea este dificila si implica foarte multe riscuri. Va sfatuim sa NU va imperecheati porcusorii, lasati acest lucru in seama crescatorilor profesionisti! Pentru mai multe detalii dati click aici.
Locul ales pentru desfasurarea imperecherii va trebui sa fie un perimetru inchis, suficient de mare, ferit de zgomote si in care alte animale sa nu poata patrunde.
Dieta echilibrata este esentiala pentru sanatatea reproducerii si ambele exemplare trebuie sa fie intr-o forma fizica foarte buna pentru a va asigura ca imperecherea se desfasoara fara probleme. Pentru detalii referitoare la alimentatie dati click aici.
Cusca in care femela va da nastere si isi va creste puii trebuie asezata intr-un loc linistit al casei, ferit de zgomote puternice sau de curenti reci de aer. In cusca in care se afla femela si puii nu trebuie sa mai locuiasca nici un alt porcusor de Guineea, fie femela sau mascul. Ideal este deci sa aveti o cusca separata pentru femela care are pui. De asemenea, alte animale nu trebuie sa aiba acces la cusca porcusorilor.
Eliminati din cusca jucariile si toate accesoriile care nu sunt absolut necesare si asigurati-va ca puii nu vor putea patrunde in cotloane din care sa nu mai poata iesi. Puii s-ar putea usor rani, spre exemplu sau si-ar putea prinde labutele in scari, rampe sau alte accesorii. Va trebui neaparat sa puneti la dispozitia mamei porcusor o casuta in care sa se poata retrage pentru a se simti in siguranta impreuna cu puii ei.
Gestatia la porcusorii de Guineea dureaza neobisnuit de mult pentru grupa rozatoarelor (in general 59-72 de zile, media fiind de 63 de zile) datorita faptului ca puii sunt complet dezvoltati la nastere (cu blana, dinti, ochii deschisi si capabili sa se miste). Mama porcusor de Guineea nu are nevoie de ingrijiri speciale pe perioada gestatiei si ea va incepe sa ia in greutate incepand cu saptamana a 4-a sau a 5-a de sarcina. Aveti grija sa o manipulati cu atentie pentru a nu o rani sau scapa.
Ideal este sa-i oferiti o hrana cat mai echilibrata, pelete de calitate superioara, legume si fructe proaspete si mult fan. Femelele gestante au nevoie de o cantitate marita de vitamina C (circa 30mg/zi). Calciul este un alt element foarte important si el poate fi extras de porcusori din alimente ca: spanac sau patrunjel. Este foarte important insa sa nu hranitit excesiv femela intrucat poate deveni obeza, lucru care ca genera complicatii la nastere. De asemenea, evitati schimbarile bruste in rutina, mediul sau alimentatia femelei gestante intrucat pot fi foarte stresante si cauza complicatii. Apa proaspata este foarte importanta si nu trebuie sa lipseasca nici o clipa, deoarece femela porcusor gestanta va bea multa apa.
Tatal porcusor de Guineea trebuie indepartat imediat dupa ce sunteti siguri ca femela este gestanta. Acest amanunt este foarte important pentru ca femela intra din nou in estru imediat dupa nastere si o noua sarcina atat de curand ii poate fi foarte usor fatala. De asemenea, unii masculi pot fi agresivi cu puii.

Publicat la: 21-02-2009
Distribuie: Tweet