El poate fi confectionat din sticla sau plastic si va trebui sa fie dotat cu diverse echipamente. Acestea sunt absolut necesare si fara ele pestisorii nu vor supravietui. Acvariul trebuie prevazut cu capac (previne evaporarea si “evadarea pestilor”) si cu un tub de neon pentru iluminare. Filtrul este foarte important, el absoarbe mizeria, mentinand astfel apa curata. In cazul acvariilor marine filtrarea trebuie efectuata cu mai multa atentie decat in cazul acvariilor cu apa dulce. Incalzitorul cu termostat mentine temperatura apei la valoarea potrivita pentru speciile de pesti pe care doriti sa le cresteti. Pe perioade scurte pestisorii pot rezista la mici variatii de temperatura, insa, pentru marea majoritate a speciilor de pesti de apa sarata este recomandata mentinerea unei temperaturi de 26°C.
Pentru a respira, pestii extrag din apa cantitatea de oxigen necesara. De aceea, veti avea nevoie si de o pompa de aer care sa oxigeneze apa. Multe dintre filtrele de apa sunt prevazute si cu furtune de aer pentru oxigenare insa o pompa nu va strica niciodata. Mai aveti nevoie de un termometru cu care sa controlati temperatura apei, de un minciog pe care sa-l folositi la mutarea pestilor, de un densimetru pentru a masura densitatea apei si de un furtun pentru scoaterea apei din acvariu. De asemenea va trebui sa aveti la dispozitie si teste de analiza a apei (disponibile in magazinele de acvaristica). Pe fundul acvariului va trebui sa asezati substratul, ideal constituit fie din nisip calcaros grosier, fie din coral maruntit. Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca acest substrat va suplimenta greutatea acvariului! Pentru decorarea acvariului cu apa sarata este ideal sa folositi pietre vii, corali sau cochilii de moluste.
Anumite specii de nevertebrate joaca un rol important in ecologia acvariului si este bine sa imbogatiti acvariul cu ele. Printre acestea enumeram: anemone, corali, viermi, moluste, creveti, echinoderme. Totusi, nevertebratele marine pot fi dificil de mentinut in acvarii, ele sunt foarte pretentioase in ceea ce priveste calitatea apei, iar alimentatia lor este delicata. Va trebui sa aveti in vedere faptul ca nu toate nevertebratele sunt compatibile intre ele si ca unele specii de pesti le vor manca. Anemonele sunt foarte frumoase si decorative, dar sunt si “case” pentru pestii clovn.
Publicat la: 18-07-2007
Distribuie: Tweet