Caracteristicile apei sunt foarte importante si de calitatea acesteia depinde in mod esential viata dintr-un acvariu. Pentru a obtine apa sarata va trebui sa amestecati apa dulce cu saruri speciale (in nici un caz nu se foloseste sare de bucatarie!) care se gasesc in magazinele de acvaristica, in proportii specifice volumului acvariului pe care l-ati achizitionat. Apa sarata are anumite proprietati care trebuiesc pastrate si verificate in permanenta pentru a putea permite viata pestilor: temperatura, densitatea, titrul alcalimetric, PH-ul. Apa sarata dintr-un acvariu marin contine peste 60 de elemente care au fiecare rolul lor si acest continut trebuie atent mentinut. Ciclul azotului intr-un acvariu de apa sarata dureaza minim o luna, timp in care parametrii apei trebuiesc verificati si ajustati permanent. In acest rastimp nu se pot introduce pestii in acvariu.
Puteti decide sa alcatuiti un acvariu cu mai multe specii de pesti (nu neaparat originare din aceeasi zona geografica) sau il puteti dedica cresterii unei singure specii. Este foarte important sa achizitionati specii de pesti compatibile si sa nu suprapopulati acvariul. Exista foarte putine plante care sa reziste in apa sarata insa in acvariu pot aparea spontan alge indezirabile. Acestea se dezvolta foarte repede si pot dezechilibra ecosistemul, de aceea trebuiesc tinute sub control. Totusi se pot cultiva cu rezultate satisfacatoare si cateva alge superioare: Codium bursa, Codium vermilara, Udotea petiolata, Caulerpa profilera.
Inainte de a cumpara un acvariu este foarte bine sa va informati cat mai in detaliu, sa evaluati costurile si sa decideti unde sa-l amplasati, intrucat un acvariu umplut cu apa este foarte greu! Pentru inceput, cumparati un acvariu de 60-80l. Desi pare ciudat, acvariile prea mici sunt mult mai greu de intretinut decat cele mari pentru ca echilibrul ecosistemului este mult mai fragil. Nu cumparati niciodata celebrele boluri de sticla pe post de acvariu! Pestisorii nu vor supravietui, aceste boluri sunt chiar intrezise la comercializare in unele tari (Italia). Acvariul nu trebuie pozitionat sub lumina directa a soarelui.
Publicat la: 18-07-2007
Distribuie: Tweet