Imperecherea papagalilor nimfa - comportamentul in perioada de reproducere | 4animale.ro

Imperecherea papagalilor nimfa - comportamentul in perioada de reproducere

Reproducere Papagali

Pereche de nimfe in cuib.

Papagalii nimfa (in special masculii) au un comportament de curtare deosebit, mai romantic si mai dulce decat al multor alte pasari de companie. In cele ce urmeaza va vom descrie comportamentul tipic al unei perechi de nimfe compatibile, ajutandu-va sa le intelegeti si in acelasi timp sa va dati seama in ce masura imperecherea are sanse de succes.

La inceput cele doua pasari s-ar putea sa se ignore, dar, pe masura ce trece timpul (uneori dupa doar cateva minute, alteori dupa cateva luni) se vor lega una de alta formand o adevarata pereche. In cazul in care acest lucru se intampla, veti observa ca partenerii stau unul langa altul pe stinghiile din colivie, mananca impreuna, se ciugulesc, se curata unul pe altul cu ciocul si, finalmente, se imperecheaza.

Comportamentul femelei
Femela nimfa aflata in perioada de reproducere se poate masturba frecandu-si cloaca de stinghiile din colivie, de jucaria favorita sau chiar de degetele si mana stapanului. Un alt comportament caracteristic al femelelor, care transmit astfel partenerului ca doresc sa se imperecheze, este atarnatul de o stinghie cu capul in jos si aripile desfacute. O femela nimfa care este dispusa sa se imperecheze cu partenerul ei, va sta pe o stinghie in pozitie joasa, cu picioarele apropiate de corp si pieptul sprijinit de stinghie, cu coada ridicata in sus si va emite un ciripit usor. De asemenea, unele femele pot incerca sa-si hraneasca partenerul.

Comportamentul masculului
Masculul nimfa “indragostit” de “sotia” sa, va manifesta o combinatie de comportamente specifice de curtare:

- va lovi cu ciocul gratiile coliviei, cuibul sau orice altceva care, facand zgomot, ar putea atrage atentia femelei. Sunetele sunt oarecum asemanatoare cu cele ale unei ciocanitori galagioase.

- se va impauna, va sta tantos si va “dansa” in timp ce va fluiera, tipa, ciripi si va lovi cu ciocul diverse obiecte. Va topai, isi va inclina rapid capul (uneori lovind cu ciocul podeaua), va fluiera si apoi va repeta aceste figuri de la capat. Aceste manifestari sunt comice, dar ii pot deranja pe cei care nu sunt obisnuiti cu astfel de zgomote.

Publicat la: 17-11-2007
Distribuie: Tweet

Citeste si: