Capusele. 5 lucruri obligatoriu de stiut. | 4animale.ro

Capusele. 5 lucruri obligatoriu de stiut.

Sanatate Caini

Capuse pe caine

Capusele sunt paraziti externi care se prind de pielea gazdei hranindu-se cu sangele ei. In Romania au fost identificate 27 de specii de capuse, cea mai des intalnita fiind Ixodes ricinus, specie care paraziteaza animalele, dar si omul.
Raspandirea capuselor este in expansiune si se estimeaza ca bolile cauzate de capuse vor deveni tot mai frecvente. Iata, deci, aspectele importante pe care stapanii de caini si pisici trebuie sa le cunoasca:
1. Capusele sunt purtatoare de boli
Capusele sunt vectori cunoscuti ai catorva boli posibil periculoase. Nu toate capusele transmit boli, dar pericolul este real. Simptomele majoritatii bolilor transmise de capuse includ atat febra si letargie, cat si slabiciune, anemie, articulatii umflate sau chiar schiopatat. Cele mai frecvente boli cauzate de capuse la caini si pisici sunt: boala Lyme, babesioza, bartoneloza si ehrlichioza.
2. Capusele sunt experte in gasirea gazdelor potrivite
Capusele sunt specialiste in a detecta miscarea, caldura corpului si dioxidul de carbon expirat de un animal. Ele se ascund in tufarisuri sau stau agatate de ierburile inalte asteptand sosirea unei posibile gazde. Odata ajunse pe pielea sau blana animalului cauta un loc potrivit unde sa se prinda. Cand gasesc un astfel de loc capusele vor suge sangele gazdei pana se vor umfla. In timpul acestui proces de hranire se produce transmiterea eventualilor patogeni de la capusa catre gazda. 
3. Capusele nu traiesc doar in paduri
Padurile nu sunt singurele locuri in care traiesc capusele. Acestea pot fi intalnite si in zonele unde vegetatia este abundenta, in parcuri sau chiar in curtea dumneavoastra. Daca tundeti scurt iarba si ingrijiti cu atentie plantele din curte puteti reduce sansele crearii unui mediu propice capuselor. Totusi, executarea acestor proceduri nu reprezinta o garantie de 100% si este bine sa va luati masuri suplimentare de fiecare data cand petreceti timp afara. Verificati-va pe dumneavoastra si copiii pentru a vedea daca vreo capusa s-a prins de piele.
De asemenea, verificati daca nu cumva cainele sau pisica dumneavoastra au “cules” vreo capusa cand au petrecut timp afara din casa. O eventuala capusa poate ajunge pe dumneavoastra si de pe blana animalului.
4. Indepartarea capusii prinse in piele se face intr-un mod specific
Pentru indepartarea unei capuse prinse in pielea unui animal sau om se utilizeaza o penseta sau un instrument special conceput pentru asta. Prindeti capusa de capul ei, cat mai aproape de piele apoi trageti incet, dar ferm si constant pana cand scoateti capusa. Aveti grija sa nu strangeti sau zdrobiti capusa pentru ca in felul acesta ii goliti continutul stomacului in pielea “victimei”, riscand si mai mult o posibila infectie. 
Nu folositi niciodata vaselina sau un chibrit aprins pentru a omori si indeparta capusa aflata in piele. Prin astfel de metode nu numai ca nu se reuseste scoaterea capusei, dar se risca si adancirea acesteia in piele si injectarea a si mai multa saliva posibil infectata. Daca o parte din capul capusei ramane in piele, nu va temeti. Va iesi singura, la un moment dat.
5. Prinderea capuselor in piele poate fi prevenita
Exista mai multe tipuri de produse folosite pentru prevenirea prinderii capuselor in pielea animalelor. Consultati-va cu un veterinar pentru a gasi produsul potrivit cainelui sau pisicii dumneavoastra. Totusi, niciunul dintre acestea nu ofera protectie 100%, va trebui sa verificati frecvent cainele sau pisca pentru a identifica o eventuala capusa prinsa in piele. Indepartarea capuselor inainte de a se prinde sau cat mai curad dupa prindere ajuta la prevenirea unei eventuale imbolnaviri.

Publicat la: 19-05-2021
Distribuie: Tweet