1

Topic: Amenajarea unui acvariu

Primul lucru pe care trebuie sa-l faca orice viitor acvarist este sa aleaga dimensiunea si forma corecta a acvariului potrivit pestilor pe care ii va creste. Analizeaza cu atentie toate optiunile din magazinele de specialitate si apoi hotaraste-te daca vrei un acvariu cu apa dulce sau unul cu apa sarata.
Tipul de acvariu

Acvariul din material plastic si transparent are avantajul de a fi usor si ieftin. Dezavantajul este decolorarea si zgarieturile care apar odata cu trecerea timpului. Din fericire, acvariile din plastic sunt tot mai rar intalnite.

Acvariul dreptunghiular sau patrat are fier armat, dezavantajul este ca fierul se dizolva in apa sarata eliminandu-se astfel materiale chimice, care pot fi letale pentru pesti. Dar la acvariu cu apa dulce nu este nicio problema.
Dimensiunile acvariului

Pestii marini de acvariu sunt mai usor de a crea mediul original. Dimensiunea minima recomandata este 100x50x50cm pentru un acvariu marin. aceasta dimensiune este recomandat pentru cei care organizeaza pentru prima data astfel de acvariu.Acoperirea acvariului

Metal fieros nu este recomandat pentru acoperirea acvariului, deoarece reactia metalelor cu apa sarata poate fi un pericol mortal pentru pesti. Pentru a evita acest lucru, pentru acoperire se poate folosi o sticla. acoperirea acvariului este pentru a preveni evaporarea si stropirea apei din acesta.
Calitatea apei

La un acvariu marin, dezvoltarea si intretinerea apei de buna calitate are nevoie de ingrijire regulata. Urmatoarele elemente chimice importante si raportul optim al acestora trebui sa fie stabilit inainte, de a introduce pesti in apa.

Sarea si elementele acesteia

Apa sarata, asa cum sugereaza si numele prezinta elemente chimice in apa. Proportia din aceste substante chimice pot varia. Cele mai multe amestecuri de sare pot fi achizitionate si contin toate elementele vitale, care, pestilor de acvariu si altor organisme vii, este necesara. Se amesteca apa de la robinet cu sarea, pana la obtinerea densitatii specifice de atins. Densitatea poate fi masurata cu hidrometru. Densitatea apei poate varia in functie de schimbarile de temperatura. De exemplu, la 15ºC densitatea specifica este de 1020g/cm3 si la 25ºC este de 1017g/cm3 densitatea apei. Prin evaporare doar apa se evapora din acvariu. inlocuiti cantitatea evaporata doar cu apa curata pentru a nu modifica densitatea acestuia.

2

Re: Amenajarea unui acvariu

Este bun pentru inceput ce ai zis tu   :k: :pls:
Sa continui si eu putin  big_smile  (este pentru apa dulce, nu stiu daca se aplica si la cele marine).

Ca sa amenajam acvariul trebuie sa ii punem un substrat. Recomandat ar fi nisipul nici prea fin (sufoca radanicile plantelor)dar nici prea mara (intra mancarea intre granulele de nisip si se va transforma in substante toxice  tongue
Substratul trebuie sa fie inalt de 4-5 cm in fata acvariului si in spate 6-7 cm, sau unde vrem noi sa fie plantele, trebuie mai mult nisip, adica cei 6-7 cm. Pentru plante pretensioase se recomanda s un ingrasamant sub nisip in zone unde vor fi plantate, dar nu am prea multa experienta in asa ceva.
Dupa ce punem substratul, plantam plantele, dar trebuie sa ne gandim si ce pesti vom avea, si ce temperatura, ph, le trebuie, ca sa fie "compatibile", si plantele sa "ceara" la fel de multa lumina.
Plantarea: cu degetul aratator facem o graoapa si punem acolo planta  tongue  dar inainte trebuie taiate radacinele prea lungi si frunzele urate :k:
Ornamentele...... nici unul! Face ca acvariul sa para unul nenatural, si prin acvariu noi ar trebui sa incercam sa facem un loc din natura subacvatica, deci ornamntele vor fi: lemne (cumparate din magazin, sau vita de vie fiarta in apa cu sare de cateva ori), pietre (sa nu fie calcaroase!), nisipul sa fie unul natural, nu unul din acelea colorate, plantele pot fi si ele ca niste "ornamente" (cele mici mai in fata si cele mari mai in spate, si sa aveti grisa ca toate sa primeasca lumina (adica nu punem nush ce planta mare in mijloc care creste in sus, si face ditamai frunzele si face umbra peste tot. Ornamente ar putea sa fie si niste nici de cocos, fierte in sare si "decojite" de acele firicele de pe ele, si inauntru bine curatate, si apoi taiate deca se doreste  smile  (avariul meu: http://www.youtube.com/playlist?list=PL … re=view_all mai multe clipuri cu acvariul meu, primele aveau plante artificiale ca ma enervasem ca vanzatoare mi-a dat palnte naturale cu alge si mi-a infectat acvariul, dar apoi iaras am trecut pe naturale, ATENTIE! cumparati plante care nu sunt tinute in soare si cu frunze sanatoase!).
Lumina: eu am un AquaPro 80 de 126 l cu 2 neoane T8 de 12 W, si unii de pe alte forumuri mi-au zic ca mi-ar trebui mai multa lumina, dar pentru plantele mele mediocre e buna cata am (acum o singura specie de plante mai am ca celelalte au fost "exterminate" de alge  la inceput si apoi am bagat artificiale si apoi iaras naturale si pestisorii se jucau in ele, aidca cei 2 scalari, si o turma de 10 corydoras care le ciuguleau tot timpu). Deci din istorisirea mea trebuie inteles ca lumina ar trebui sa fie lumineze destul de tare ca sa aiba plantele lumina  smile  si cica ar trebui sa fie 0,5 w/litru pentru plantele de lumina scazuta si 1w/l pentru cele pretentioase dar eu nu cred asta.
Aparatura: filtru intern ar fi destul pentru un acvariu pana in 200l, au am un aquaball nu stiu cat si isi face bine treaba, importat este "Sa dea aer" si sa filtreze apa, nu pentru ca sa ia mizerile (ma rog si deasta) dar mai mult pentru niste bacterii care traiesc acolo si au nevoie de curenti de apa sa circule pe la coloniile lor (vom discuta in continuare).
Dupa umplerea acvariului cu apa NU SE PUN PESTI! Asta e greseala a 70% dintre incepatori. Trebuie ciclat, se pot folosi substante din comert, dar e mai bine sa astepti 2-3 sau chiar 4 saptamani pana la ciclare. Cand avariul e ciclat se formeaza in buretele filtrului niste bacterii care ajuta la descompunerea substantelor toxice (nu le enumar ca sa nu va plictisiti). Asa, bun am ciclat acvariul, punem pestisorii.
O data pe saptamana este recomandat schimbarea apei, adica cu un furtum luam 15-25% din apa si in acelas timp cu furtunul sa aspiram mizerile, dar nu si pestii  smile  smile  smile Si apoi completam cu apa fara clor (eu o tin intr-un bidon de 20l apa timp de 3 zile, dar tata ma ajuta ca poate eu scap bidonu pe acvariu big_smile  smile  )Si in apa "Adunata" din acvariu punem filtrul acolo si clatim usor buretii, mare grija! acolo se afla colonii de bacterii! si in apa de la robinet mor ca are clor si daca spalam bine, bine buretele le stoarcem din casuta lor smile  si pesti vor murii ca avariul va fi deciclat, dar bacterile se maia afla si in alte locuri din acvariu si daca ajung in filtru e bine  big_smile  wink  deci de retinut, nu spalati la robinet buretele, si celelalte parti ale filtrului pot fi curatate ca sa nu se infunde filtrul. Si daca doriti, si pietrele spalate ca sa se ia algele si depunerile de pe ele tongue
Mama da cat am mai scris, si m-am grabit, scuzatimi greselile de gramatica :merci:

Voi continua si maine daca e nevoie :sanatate:

Blog | Acvariu cu scalari big_smile

3

Re: Amenajarea unui acvariu

Foarte interesant  :bravo:
Daca mai are cineva chestii interesante despre acvarii sa posteze

4

Re: Amenajarea unui acvariu

Multumesc! Pot si eu impartasi cu cineva informatiile mele despre acvariu big_smile

Blog | Acvariu cu scalari big_smile

5

Re: Amenajarea unui acvariu

Revin si eu cu ceva interesant:
Cand este vorba sa-ti amenajezi un astfel de acvariu, lucrul de care ai nevoie cel mai mult si nu poti sa-l cumperi de la magazin este rabdarea. Viata pestilor tai depinde de stabilitatea micului ecosistem din acvariu - si aceasta stabilitate nu o obtii peste noapte indiferent de cat echipament ti-ai cumparat sau de cati bani investesti in el. De la momentul cand iti pregatesti acvariul pana cand este pregatit sa primeasca un banc de pesti vor trece saptamani, nu zile. Daca te grabesti, va trebui apoi sa consumi o gramada de timp si bani pentru a corecta conditiile de viata ale pestilor, iar atunci acvariul tau nu va mai fi un motiv de bucurie, ci unul de stres.
  Acvariul trebuie plasat intr-o camera unde temperatura variaza cat mai putin.
  rebuie sa ai o priza in apropiere sau sa folosesti un prelungitor protejat impotriva schimbarilor de tensiune. In timp ce astepti ca sistemul sa se stabilizeze, hotaraste-te ce alti pesti mai vrei. Studiaza magazinele cu profil acvaristic pentru a vedea care au pesti  mai variati si mai sanatosi. Si informeaza-te despre speciile pe care vrei sa le cumperi. O data ce acvariul este stabilizat, pune primul peste sau grup de pesti. Nivelul nitratilor va creste dar va scadea foarte repede. Nu mai pune alti pesti  pana cand nivelul nitratilor nu a scazut la zero. Mai asteapta cateva zile pentru a fi sigur ca nu ai introdus paraziti in acvariu, ca sa nu cumva sa-ti imbolnavesti pestii.

6

Re: Amenajarea unui acvariu

Si cand avariul se cicleaza filtrul trebuie deschis! Si este recomandat a avea o priza programabile, pestii se vor obisnui cu un program (sunt in Hornbach la 18 lei unele cu programere).
Si daca tot ai spus "nitrati" sa explic ce sunt.
Este vorba despre "ciclul azotului" Poza de mai sus zice multe.
Pestii prin respiratie elimina amoniac, si excrementele se fac tot amoniac, si resturile de mancare si plantele moarte. Amoniacul este foarte toxic pentru pesti! Bacterile pe care le-am ami numit eu mai sus, acelea din filtru, apar prin clicare si transforma amoniacul in nitriti si apoi in nitrati dinc are o parte se elimina prin acele schimburi de apa de 15-25%
Poate acum unii inteleg de ce sunt importante acele bacterii big_smile

Blog | Acvariu cu scalari big_smile

7

Re: Amenajarea unui acvariu

Foarte interesanta imaginea  :k:  :k:  :k:

8

Re: Amenajarea unui acvariu

Bun Am lamurit cu apa
Dar specialistii ce spun despre plante?
Sunt plante care pot fi asezate direct pe substrat Aici am dileme Adica, ma duc la supermarket si cumpar o plantuta intr-un banal pahar de plastic Cand ma uit in interior vad ca plantuta mea e intr-o ceva ca de vata minerala si multe pietricele O scot din ceva-ul ala si o plantez in substratul acvariului meu sau o maschez cumva cu ornamentele mele - varianta a doua mi se pare aiurea :wis:
As prefera sa gasesc niste plantute care sa le pot aseza in substrat astfel:
- in fata unele mici, ceva de genul unui muschi de padure
- apoi mai spre marginile laterale ceva mai lungut si mai bogat Aici ma gandeam la un soi de moss pus pe crengute aranjate cumva Sau alte plante
- tot spatele acvariului mascata cu cevauri lungi, firoase, puternice Ba cred ca mi-ar place sa pun ca pe niste plase ca de sarma niste plantute
Imi fac mea culpa dar nu cunosc plantele ca denumire iar descrierile nu sunt din viata acvatica ci din cea in care traiesc eu smile
Deci idee e:
- cum se cheama astfel de plante
- pe ce le pot agata
- cum se planteaza

Daca mai am intrebari, mai scriu :ok:
:floare:

Traim toti sub acelasi soare, dar n-avem acelasi orizont.

9 (edited by dana1 13-05-2012 16:35)

Re: Amenajarea unui acvariu

windelov,,anubias,microsorum,moss nu se infing in substrat ci se leaga de craci sau ce ai...echinodorusul..criptocorinele si lotusul se hranesc prin radacini[saracind substratul fertilizant[daca ai ]de nutrienti[eu le pun bile fertilizante]..altele necesita fertilizanti in masa apei..unele cel lumina mai multa..altele mai putina..cele pretentioase vor lumina,fertilizanti si co2 [un trio indispensabil]..http://www.aquaticplantcentral.com/foru … er/all.php din acel catalog le inveti[easy=nepretentioase..
in orasul tau numai la petshop gasesti plante??nu sunt alte variante de ach
izitionare mai convenabile??[piata,alti acvaristi].. :wis:
planta din petshop o scoti din ghivecel si ce e acolo..verifici sa nu fie alte legaturi care sa-i incetineasca cresterea ..apoi infimbi radacinile cu grija in substrat fara sa maschezi cu decoruri..filtrul parca ai scris ca e extern..asa ca nu e cazul sa-l maschezi cu plante inalte [cum fac eu]
ps...daca mai am raspunsuri..mai scriu.. :ok:

Iubeste Daca Vrei Sa Fii Iubit!    :ok:         :floare:

10

Re: Amenajarea unui acvariu

Plante gazon: Marsilea hirsuta
Origine:Australia Inaltime:1-3 cm Circumferinta:5-20 cm Iluminare:redusa-medie Temperatura:18-28 Duritate:1-20 dGHpH:5-7,5 Ritm crestere:mediu Dificultate:redusa Familie:Marsileaceae

: Frunzele isi schimba aspectul si devin asemanatoare trifoiului cu 2, 3 si 4 foi, de dimensiuni diferite, in raport de iluminare. Frunzele au mai multi lobi cind nu primesc suficienta lumina. Nu este pretentioasa la fertilizare insa adaosul de fier si CO2 ii creste dezvoltarea si raspindirea. Inmultirea se face prin stoloni care dau nastere plantelor noi, care dezvolta propriile radacini. Sectionarea acestor stoloni care dezvolta plante cu radacina proprie si inradacinarea lor in alte locuri, are ca efect indesirea acestei plante care formeaza covoare vegetal

Adaugat: 13-05-2012 18:09

Alta planta gazon:
Echinodorus tenellus
Origine:America Inaltime:10-15 cm Circumferinta:5-8 cm Iluminare:medie-puternica Temperatura:19-30 Duritate:1-13 dGH pH:6,5-7,5Ritm crestere:rapid Dificultate:redusa Familie:Alismataceae

Talie mica ce se preteaza excelent pentru realizarea unui covor de plante. Are tendinta de a invada intregul acvariu. Atunci cand este plantata intre doua pietre sau radacini, va creste compact intre aceste obiecte. Se inmulteste prin tije care dau nastere plantelor noi. Cind plantele pui dezvolta propriile radacini, pot fi separate de planta mama. Nu suporta plantarea sub plante mai inalte. Are nevoie de substrat fertilizat

Adaugat: 13-05-2012 18:14

Plante laterale sau fundal: Valisneria

Adaugat: 13-05-2012 18:25

Egeria densa

Adaugat: 13-05-2012 18:27

Toate plantele prezentate,sunt plante care sunt usor de intretinut si care cresc repede si se inmultesc asemenea. smile

11

Re: Amenajarea unui acvariu

si uite cine imi da si mie idei cu marsilea si acel echinodorus.. :k:  multumesc si eu pentru ajutor..

Iubeste Daca Vrei Sa Fii Iubit!    :ok:         :floare:

12 (edited by rolord23 15-05-2012 16:37)

Re: Amenajarea unui acvariu

Bravo Aiko
Prima planta care ai trimis-o o vreau !!!!! Tare de tot Dar nu stiu de unde sa o iau
In privinta a ceea ce se gaseste prin Iasi hai sa va spun ceva. Am fost in Carrefour Felicia (sper ca Latifa nu o considera reclama sau altceva) si am luat fel de fel de plante fitoase, frumoase, sa am ce e mai bun si frumos Dar asa considerau si pestii mei si le mancau  :ironic: Am gandit ca e o mancare cam pretentioasa pentru ei (luasem de exemplu fel de fel de orhidee, verzi, rosii, eu erau cu designul la acvariu  cool  - o tar? a meseriei mele) Apoi am fost in piata de animale si am cumparat nuferi si alte povesti dar in scurt timp am ramas si fara ele ca tot mancate erau Dupa o pauza de numarat pana la 10, un mosneag din piata m-a convins sa dau 250 mii lei sa iau nu stiu ce planta ca aia nu va fi mancata de pesti Am dat banii, e drept ca de cateva luni e intreaga si acum, dar habar nu am ce este dar e vie nu plastic, dar cred ca am dat atatia bani ca am luat-o cu ceva melcisori care nu i-am vazut atunci
Si de atunci am melci  :furios: De aceea faza cu piata nu as mai servi-o
As vrea, ca tot vine vacanta mare, sa fac ceva renovari masive in acvariu, sa fac ce mi-ar place mie sa vad si ce am vazut prin alte tari - ca circul mult pe afara De fapt, as vrea sa am un coltisor din natura   :angel:
La  inceput sotul a vrut acvariul (aduceri aminte ale tineretii vremuri  smile )dar acum cred ca s-a plictisit dar tot cred ca a dat microbul la mine  :wis:
:floare:

Adaugat: 14-05-2012 09:06

Aiko, multumesc pentru toate indicatiile :merci:
Si daca tot m-ai starnit spune-mi de rog, acea planta de care spuneam ca as dori-o (plante gazon: Marsilea hirsuta) e usor de intretinut, de gasit ? Am citit pe net ca s-ar intretine relativ usor...
Bun Sa spun ca am lamurit asa zisa fata a acvariului Dar pentru peretii laterali cam ce planta ar fi mai potrivita avand in vedere ca as dori o idee de planta mai inalta si mai firoasa decat gazonul marsilea ?
Ca repet, nu le cunosc si mea culpa :rusine:

Si mai am o problema: oare sa caut la magazinele de specialitate sua prin pietele din oras ? Am citit pe net ca unii nu ar lua nimic din mall-urile existente, dar eu nu as lua din piete ca sunt patita cu melcii camuflati :bleah:
Tu ce sfat imi dai ?


Mi-a venit in cap alta idee: am o nuca de cocos care e gaurita numai intr-o parte - e ca si cum ii lipseste capacul / palaria ma gandesc ca daca as pune o planta ca HC Cuba sau ceva de genul sau moss-ul de la Dana 1 si o amplasez intr-un colt de acvariu, ar da bine ? E posibil sa fac asa combinatie ?
Cred ca incep beculetele sa mi se aprinda prin cap dar nu stiu daca este buna succesiunea
Ma ajutati?  :sol:
:floare:

Traim toti sub acelasi soare, dar n-avem acelasi orizont.

13 (edited by dana1 15-05-2012 18:16)

Re: Amenajarea unui acvariu

HC.[hemianthus cuba ].din cate stiu eu ..necesita aditie de co2..[si toate acareturile ce decurg de aici[lumina..fertilizanti]..ca idei de plante inalte..gasesti in acel catalog unele..desi poate mai sunt si altele care nu se regasesc pe acolo..si eu tocmai m-am lipit de cateva plantute de la cineva care dorea sa faca loc altora..asa ca mi-am mai inverzit acvariul..valisrenia doresc sa cumpar..dar sa vad cate fire are disponibile..stau in asteptarea unui raspuns.. :sanatate:       ca am facut si eu treaba invers.. :bang: intai pun plantele si apoi schimb substratul[trebuie sa prind o zi libera pentru substrat si sa vad cand o am].. :wow: ii spun sefei ca vreau liber sa fac curat la pesti... smile  smile

Iubeste Daca Vrei Sa Fii Iubit!    :ok:         :floare:

14 (edited by rolord23 16-05-2012 19:23)

Re: Amenajarea unui acvariu

Vezi ca daca spui sefei ca te ocupi de acvariu, implicit de pesti, sa nu creada altceva, alti pesti...intelegi tu
Sa spui pe indelete sau in week, daca ai asa ceva, rezolvi acvariul Apoi pui poze faine Bafta
Eu una mai studiez problema si apoi ma arunc cu toata pofta sa iau potul cel mare adica ierburile ... de acvariu
Hai ca vorbesc in dodii dar sper ca sunt inteleasa cum trebuie  smile

:floare:

Traim toti sub acelasi soare, dar n-avem acelasi orizont.

15

Re: Amenajarea unui acvariu

vorba romanului are 2 intelesuri..mi-am dat seama la care te-ai referit..sambata sunt libera...asa ca pe langa treburile casnice voi include si revizia acvariului..ca de libere in cursul saptamanii..slabe sanse pana la concediu..[ca nici nu s-a uscat si cerneala de pe contractul de munca..am doar o saptamana de cand m-am angajat]... :wis:

Iubeste Daca Vrei Sa Fii Iubit!    :ok:         :floare:

16 (edited by Latifa 17-05-2012 10:23)

Re: Amenajarea unui acvariu

Rolord, aici poti gasii toate tipurile de plante necesitatile lor.
http://acvariidevis.ro/apa-dulce/plante/

Eu am avut Marsilea hrisuta in acvariu fara substat fertil (Jbl aquabasis plus),sub pietris,am avut iluminare puternica,1 wat/litru si fara alta ferilizre. Plantei i-a mers foarte bine.Nu am avut aditie de CO2.

17 (edited by rolord23 17-05-2012 17:41)

Re: Amenajarea unui acvariu

Dana1, ne jucam amandoua cu vorbele Eu una iti tin pumnii pentru noul job sa-ti mearga din plin Si sa scrii cum a fost acest week  :pup:

Nu sunt mare mestera in ale acvaristicii Sotul si-a adus aminte de ale tineretii, s-a suparat / plictisit de faza cu schimbatul apei cand era buretele, apoi am achizitionat magica butelie dar tot in spinarea mea a cazut :hihi:
Dar pe undeva e o provocare ca vreau sa fac cum trebuie totul coltisorul meu rupt din rai.. vorba aia Adica microbul cred ca s-a transferat  smile
Am sa incerc sa foiletez, daca se poate spune asa, adresa indicata si apoi sa vad ce gasesc in Iasi
Daca nu ma va satisface, voi apela la voi  :merci:
:floare:

Traim toti sub acelasi soare, dar n-avem acelasi orizont.

18 (edited by dana1 17-05-2012 18:30)

Re: Amenajarea unui acvariu

daca ai luat butelie si ai si lumina necesara..cred ca nu vei intampina probleme in cresterea plantelor.[desi poate ti-ar trebui si putin fertilizant]...iar IASUL e destul de marisor..cat despre servici..din plin imi merge la capitolul oboseala.. :muscle:  AIKO..de ce ai renuntat la marsilea si ce plante detii acum???

Iubeste Daca Vrei Sa Fii Iubit!    :ok:         :floare:

19

Re: Amenajarea unui acvariu

Sunt pe cale sa renunt de tot la acvariu. . .
Acum am Valisneria americana,echinodorus tenelus,najas guadalupensis,ceratophyllum demersum,Ceratopteris thalictroides,Limnophila sessiliflora,si putin moss.
Toate traiesc fara aditie de CO2,fara fertilizanti ,doar sub pietris am JBL aquabasia plus.Acvariul are 54L si am iluminare de 45wati.
Vreau sa-mi dedic tot timpul pasaroilor ce-i am si celor 4 ce vor venii smile
Am acum 6 zebrute,6 oua de zebra ce urmeaza sa eclozeze week-end-ul asta si urmeaza sa-mi iau 4 agapornis(2 perechi). :hihi:

20 (edited by rolord23 18-05-2012 17:57)

Re: Amenajarea unui acvariu

Aiko, ai spus ca vrei sa scapi de ceva plante Bun ! Am vazut ca esti din Bucuresti  Bun ! Ai enumerat niste plante, am cercetat pe net ca stii ca nu ma pricep la plante si mi se par dragute:
- najas guadalupensis
-Ceratophyllum demersum - parca e un soi de asparagus mai bogat
-Limnophila sessiliflora
- putin moss
Nu ai scris cat ai si in ce conditii vrei sa renunti la ele Poti sa explici ?
:floare:

Traim toti sub acelasi soare, dar n-avem acelasi orizont.

21 (edited by dana1 18-05-2012 18:42)

Re: Amenajarea unui acvariu

AIKO..imi pare rau sa citesc aceasta decizie..dar daca timpul este scurt..nu-mi ramane decat sa-ti urez succes la cresterea aripioarelor dragi tie.. :pup: ROLORD eu sunt libera maine ..asa ca ma apuc de acvariu[asta dupa ce ma odihnesc suficient si beau o cafea mare]...substrat am..pietris am cumparat..dar pana isi intra substratul in drepturi..am sa pun bile fertilizante..sa vad care plante se vor adapta conditiilor oferite..sperand sa nu pup si alge in urma schimbarilor..

Iubeste Daca Vrei Sa Fii Iubit!    :ok:         :floare:

22

Re: Amenajarea unui acvariu

Draga rolord23,nici daca ai fii din Bucuresti nu ti-as da plante,pt ca m-am molipsit cu o alga de care e greu sau poate imposibil sa scap.Nu ti-as da plante infestate nici daca ma rogi. Incerc sa scap de alge dar au apucat sa-l invadeze si cu toate ca la fiecare tunsoare mai elimin din frunzele infestate,tot nu i-am dat de cap. sad
Imi pare rau!Stai linistita dana1,nu voi putea eu sa renunt de tot!
Macar pe cel mic de 12L si tot mai pastrez ceva.N pot sa ma las ca e boala grea. .  :hihi:

23

Re: Amenajarea unui acvariu

alga aceea iti da de stire ca acelei plante care o gazduieste ii lipseste ceva[eu am avut pe cateva fire de hemianthus care nu a rezistat in conditiile date de mine..]..si tot opresti cateva codite.. :k:  ce ai in acel acvariu mai mic??

Iubeste Daca Vrei Sa Fii Iubit!    :ok:         :floare:

24

Re: Amenajarea unui acvariu

Stie cineva unde as putea gasi carbon pentru filtru PF-300?  neutral La mine in oras nu se gaseste,dar totusi o sa incerc sa caut prin imprejurimi....

25

Re: Amenajarea unui acvariu

Acele citeva codite vor fii creveti red cherry.Momentan acel acvariu e gol.Daca voi vedea ca nu mai fac fata cu sufletelele,voi reduce ,la acvariul de 12L.Pina atunci ,impreuna cu sotul,ma straduiesc sa am timp pt toate :hihi: