176

Re: Mancarea pasarilor noastre

Felicitari!!! Ma bucur enorm big_smile acum ramane de vazut daca isi schimba ai tai parerea...ca asa sunt parintii nehotarati smile) Sa speram ca o sa fie ok.

Adaugat: 24-01-2010 11:42

Nu au asa multa sare pufuletii care ii dau si va dati seama ca nu cumpar pufuleti pentru Mango. Cand am eu pofta imi iau si ii dau si lui unu  smile)

Un spitz corcit cu pechinez (Bella) , 2 nimfulini (Mango si Ares). Ingerasii: un roborovsky (Pufu)    [ Sabrina ]

177

Nutritia echilibrata si variata a papagalilor nimfa (Nymphicus hollandicus) este secretul cresterii lor cu rezultate foarte bune. Majoritatea problemelor de sanatate pe care le pot dezvolta nimfele se datoreaza unei alimentatii defectuoase. Astfel, dieta unui papagal nimfa trebuie sa contina carbohidrati, proteine, lipide, vitamine si minerale.

Majoritatea oamenilor considera ca alimentatia unei nimfe trebuie sa fie alcatuita numai din seminte. Cele mai recente studii recomanda insa hranirea nimfelor cu seminte numai in procentaj de 10-15%, deoarece o astfel de dieta este saraca in vitamina A, proteine si calciu. In mediul lor natural, in afara de seminte (crude si coapte), aceste pasari mananca verdeata si fructe. Astfel, cautati sa oferiti papagalului dumneavoastra in special peletele specifice disponibile in magazinele de specialitate, intrucat acestea ii vor asigura o alimentatie echilibrata. Verificati prospetimea peletelor si mixurilor de seminte! Nu le oferiti papagalului daca sunt mucegaite sau infestate cu paraziti! In afara de aceste pelete si de mixurile de seminte, oferiti nimfei dumneavoastra si o varietate de vegetale: morcov, cartof, broccoli, sfecla, napi, ardei gras, varza de Bruxelles, rosii bine coapte, vinete, fasole, mazare, mar, para, struguri, stafide, caisa, piersica, portocala, ananas. Inainte sa oferiti legumele si fructele spalati-le bine, taiati-le in bucatele mici si evitati vegetalele care au fost tratate cu chimicale. Pasarile isi aleg hrana si in functie de aspectul si textura ei, nu numai de gust. Fiti inventivi atunci cand pregatiti masa papagalului dumneavoastra, tineti cont de culorile legumelor si fructelor!

Incercati sa obisnuiti de mic papagalul dumneavoastra cu o dieta echilibrata. Nimfele mature pot fi dificil de “convertit” la o alimentatie diversa. Nu infometati niciodata pasarea daca doriti sa-i schimbati dieta, acest lucru este periculos pentru metabolismul sau. Va trebui sa aveti multa rabdare si sa incercati diverse trucuri, iar schimbarea nutritiei poate dura chiar si cateva luni.

O nimfa adulta mananca aproximativ 1,5-2 lingurite de seminte zilnic. Nu lasati la discretie o cantitate prea mare din amestecul de seminte intrucat pasarea ar putea sa-si aleaga din el doar pe cele pe care le prefera, ignorandu-le pe celelalte.

Le puteti oferi si mici cantitati de fulgi de cereale (fara adaos de zahar si cacao), paine integrala, bucatele de ou fiert foarte tare, floricele de porumb, orez fiert, bucatele de paste fainoase fierte sau nefierte, seminte germinate. NU oferiti nimfelor carne sau produse din carne (desi, ocazional, le puteti da bucatele mici de carne de pui bine fiarta), sistemul lor digestiv nu este adaptat pentru astfel de hrana! Nu le oferiti niciodata ciocolata si evitati avocado, ceapa, rubarba si semintele de mar. Sunt interzise si alimentele care contin cofeina sau alcool sau cele cu continut ridicat de sare. Pasarile sunt intolerante la lactoza, deci evitati branza si iaurtul.

Unii papagali nimfa s-ar putea sa se ingrase peste masura, mai ales daca dieta lor este formata in majoritate din seminte (continut ridicat de grasimi). Acest lucru trebuie combatut prin reducerea ratiei de mancare si mai multa miscare fizica in afara coliviei, dar nu prin infometare.

Papagalul trebuie sa aiba in permanenta apa proaspata la discretie. Schimbati zilnic apa din adapatoare si curatati frecvent adapatoarea si recipientul pentru mancare pentru a preveni infestarea cu bacterii. Puteti amesteca apa cu suplimente de vitamine. Acestea vor trebui folosite mai ales in perioade de convalescenta sau de imperechere.

In colivia nimfei va trebui, obligatoriu, sa asezati si un os de sepia (pe care isi poate exersa ghearele si ciocul). Desi multa vreme s-a crezut ca nimfele trebuie sa aiba la dispozitie si nisip sau pietricele pe care sa le inghita pentru a le favoriza digestia, ultimele studii arata ca acestea nu sunt necesare, ba mai mult, pot bloca chiar sistemul digestiv al nimfelor.

• Articolul este din site, asta ca sa vezi si tu si silviu ca pufuletii aia nu sunt buni wink .

"Numai cand vei iubi un animal vei simti iubirea cu toata inima." (Anatole France) ->Dany<-1 perus Candy,1 nimfa Miki

178

Atata timp cat mancarea este nesanatoasa, data in continuare cauzeaza probleme, poate nu pe moment dar mai tarziu da. Uite un exemplu, tigarile, un fumator nu moare de la tigari pe loc, dar nici bine nu-i face. wink
In legatira cu lutul de la soba, eu am numai gauri pe langa soba, zici ca sunt de soareci, astia mi-au distrus de tot casa. neutral

"Numai cand vei iubi un animal vei simti iubirea cu toata inima." (Anatole France) ->Dany<-1 perus Candy,1 nimfa Miki

179

Daca gauri in pereti numesti nimic, atunci nicio grija. :k: smile

180

Nu toti pufuletii sunt cu sare. Daca ne luam numai dupa ce NU are voie oricine si om si caine si pasare, ce mai mancam sau ei ce mai mananca? Nu consider ca sunt absurda doar ca nu toate informatiile trebuie luate asa cum sunt. Scrie acolo continut RIDICAT DE SARE. Sa fim seriosi, cata sare au pufuletii...unii au, dar astia chiar nu au adica eu nu simt, si nu prea mananc sarat ca sa zic ca nu.mi dau seama.

Un spitz corcit cu pechinez (Bella) , 2 nimfulini (Mango si Ares). Ingerasii: un roborovsky (Pufu)    [ Sabrina ]

181 (edited by iloveanimals 24-01-2010 12:12)

Cand o sa-ti mai spuna si altcineva din site ca nu sunt buni atunci poate o sa ma crezi, ii poti da orice altceva i afara de chimicale si pufuleti. wink Ai mei mananca fructe in fiecare zi, si au semnte la discretie, nu trebuie sa le dau pufuleti sau alte chetii pentru oameni sa le fac rau, mancarea sanatoasa este pt ei nu chimicalele. wink Poti sa-i dai in continuare, eu nu te oblig sa renunti, doar mi-am facut datoria sa iti arat ca nu e bine ce faci. smile

182

Ok nu e bine ce fac.

183

Silviu, Dana, din cate stiu eu , perushii sunt mari mancatori de argila. Este posibil ca lutul ala sa contina argila. Mai mult, peretii sunt preferatii lor. Si noi avem portiuni pe perete in care au rontait suprafata. Pur si simplu cauta minerale. Stiu ca aveti amandoi os de sepie pentru ei, stiu ca aveti si blocuri minerale, daca nu ma insel, dar asta e placerea lor; de a rontzai peretii si sobele. smile

Sabrina, nu ai de ce sa te superi pe Dana. Ea are dreptate. Sarea nu e buna pentru pasari. Macar asigura-te ca-i dai rar sa guste pufuleti, ca-i scuturi bine de sare inainte sa-i dai sau ii dai de la suprafata. Cu totii stim ca pufuletii de la fundul pungii sunt mult mai sarati. Stiu ca unii sunt pofticiosi, sar chiar pe farfuria ta sa manance cot la cot cu tine, dar trebuie sa ai putina grija. Pupam motzatul! :pup:

Adriana

184

Nu m.am suparat pe nimeni dar nu inteleg de ce se insista daca am zis ca nu au sare. Exista si pufuleti fara sare...

185

Elfie , in camera in care stau ei exista o soba ( in restul casei nu sunt sobe)... nu stiam eu de ce toata ziua stau pe soba si rontaie ceva ca si cum ar fi nisip sus pe soba hmm cei mai haiosi sunt atunci cand se ard la gherute si nu isi dau seama apoi dau catev ture prin casa si iar revin. :heart:
Bubbles , daca sunt pufuleti fara sare atunci poti sa le dai :pls: ...

:heart: ¤ Anyta ¤  :heart:

186

Oricum nu fac part din meniul lui cum nu fac parte nici din al meu deci e foarte rar. Era ideea ca ii plac si atat big_smile

187

annymary40 wrote:

Bubbles , daca sunt pufuleti fara sare atunci poti sa le dai :pls: ...

Nu prea poate... smile

188

Nu prea pot...:))

189

amandoua aveti dreptate smile .. adica .. bubbles..daca spui ca le dai foarte rar.. si in cantitati mici.. nu e nicio problema.. iar dana smile ..si eu sunt la fel ca tine. nu cred k a pus rocco vrodata gura pe ceva sarat. exagerez si eu mult.. dar.. smile ..

Ana :heart:

190

imi spuneti va  rog si mie daca pot sa ii dau lui Tweety usturoi ??? oare mananca asa ceva?????

191

Nu. Categoric nu.

Adriana

192

Alexeii apreciaza chilii sau ardeiul iute,am vazut ca au in meniul amazonian.Dar usturoi,sincer nu cred sa fie in meniul lor.

Tratamentul umanitar al animalelor,bazat pe compasiune si respect,este un drept al omului.
3 chow-chow,1 ciobanesc caucazian,1 mare alexandru,3 perusi,4 nimfe,2 borke,1 iepuras pitic
:perus:  ~ Ramona ~ :perus:

193

ardei iute? smile
Adika daca ii dau un ardei iute verde ar trebui sa fie tentat?  Eu parca citisem undeva ca nu e f rau usturoiul la papagali.. unii ziceau ca il pisau si il puneau in apa de baut, dar eu sincer nu as face asa ceva. Eventual sa ii dau si o bucata de pastrav langa mujdei.  big_smile

Keep your game tight.

194

si eu am vazut  mancare pt papagali mari  care continea si ardei iute.

195

Ardei iute da chiar in mancarea de la vitkraft la amazonian e si ardei iute dar de usturoi chiar nu a auzit...

Kiki&Paco :heart:  Ella :fluture:

196

Am citit undeva ,se vorbea despre marele alexandru.....pentru ca tot rodea s-au gandit proprietarii sa unga cu ardei iute si mare  a fost mirarea lor cand i s-a parut si mai gustos,pentru ca ei chiar mananca asa ceva .Eu una nu mananc aredi iute deci nu am acasa si nici nu cumpar.Ma multumesc cu amestecul facut in mancarea speciala pentru el in care exista ardei  iute.

Tratamentul umanitar al animalelor,bazat pe compasiune si respect,este un drept al omului.
3 chow-chow,1 ciobanesc caucazian,1 mare alexandru,3 perusi,4 nimfe,2 borke,1 iepuras pitic

197

Aaa si David are in mancarea pentru Amazonian chilli. La inceput nu mi-am imaginat ca e iute si am pus limba si auuuuuuuu big_smile

198

deci smile

ca tot a venit vorba.. eu am pastrat atunci semintele de la chilli big_smile ..

si acum le'am scos sa vad daca le vrea.. si chiar vrea yikes smile ..

cum de nu'l iute? e bine sa i le dau?

Ana :heart:

199

Destul de interesant.  smile
Da in general, micii Alexanderi mananca din amestecul amazonian? ca din cel african, al meu mananca doar floarea-soarelui. Asa mai bine ii iau amazonian si floarea-soarelui separat.

Keep your game tight.

200 (edited by suana 24-01-2010 22:15)

Da,asa am facut si eu.Am luat de la Padovan doar floarea soarelui pe care am amestecat-o cu meniul amazonian..Oricum ei mananca predominant floarea soarelui.
Ana,eu n-am desfacut nici un ardeias sa vad daca are semintele inauntru.Doar le-am vazut,bucatele mici si rosii in meniu ,stiam ce sunt,si am vazut ca-i place.