Cainii de salvare - eroi ai dezastrelor - pagina 6 | 4animale.ro

Cainii de salvare - eroi ai dezastrelor

Chinotehnie Caini

Caine de salvare

Multumim Centrului de Educare Canina si dlui. Profesor Liviu Ionescu pentru sprijinul acordat la conceperea acestui material.

Cautare de cadavre sau ramasite umane

Cainii antrenati pentru detectarea cadavrelor sau ramasitelor umane sunt capabili de performante uimitoare. Ei pot fi antrenati sa descopere cadavre integre sau pot fi antrenati sa detecteze ramasite, mergand chiar si pana la a gasi numai un dinte sau o singura picatura de sange!
Dresaj si antrenamente
Pregatirea unui caine de salvare este ideal sa inceapa de la varste cat mai fragede (2-3 luni). Insa, varsta minima la care un caine poate fi evaluat in vederea participarii viitoare la misiuni de salvare este de 5 luni. Multi pui manifesta aptitudinile potrivite pentru operatiunile de salvare insa aceste aptitudini este posibil sa se estompeze la maturitate. Aceste aptitudini sunt modelate si imbunatatite prin sedinte specifice de dresaj de cateva ori pe saptamana, dar si prin exercitii efectuate impreuna cu conductorul acasa, zilnic. Aceste sedinte si exercitii sunt specifice tipului de activitate de salvare pentru care este destinat cainele.
De obicei, un caine de salvare are nevoie de o pregatire de minim 6 luni de zile pentru a putea fi evaluat. Pregatirea poate dura insa chiar si 2 ani de zile. Un caine trebuie sa aiba minim 18 luni pentru a putea sa participe la examenele de lucru de salvare si min 20 luni pentru a fi acceptat la misiuni de salvare.
Obiectivul meseriei de caine salvator este gasirea oamenilor aflati in pericol si semnalarea catre conductor a indeplinirii acestei sarcini. Avand in vedere acest lucru, esenta antrenamentelor de pregatire a cainilor de salvare poate parea cel putin ciudata: cainii trebuie invatati sa asocieze mirosul corpului uman cu ceva ce-si doresc foarte tare (poate fi vorba despre o jucarie sau despre gustarea preferata). Astfel, sunt apreciati cainii care au dorinte foarte puternice si care sunt in stare sa faca foarte multe pentru a si le indeplini.
Dresajul de salvare nu este, ca principiu, diferit de dresajul obisnuit. El se bazeaza tot pe recompensarea cainelui pentru efectuarea anumitor sarcini, iar pentru caine, totul este un joc: gaseste si vei fi rasplatit.

Publicat la: 04-03-2009
Distribuie: Tweet