Imperecherea testoaselor cu tample rosii - comportamentul in perioada de reproducere | 4animale.ro

Imperecherea testoaselor cu tample rosii - comportamentul in perioada de reproducere

Reproducere Testoase acvatice

Trachemys scripta elegans

In cele ce urmeaza va vom descrie comportamentul tipic al unei perechi de broaste testoase cu tample rosii, ajutandu-va sa le intelegeti si in acelasi timp sa va dati seama in ce masura imperecherea are sanse de succes. De multe ori, ritualul de imperechere este destul de violent (muscaturi, “alergari”, ciocniri) si se poate desfasura pe parcursul mai multor zile. Studiile au aratat ca exemplarele se reproduc mai bine daca, in afara sezonului de imperechere, sunt gazduite separat, pe sexe.
Femela testoasa cu tample rosii isi atinge maturitatea sexuala in jurul varstei de 5-7 ani, atunci cand carapacea ei masoara circa 15-20cm diametru. O femela receptiva sexual va accepta de obicei orice mascul. Atunci cand masculul se apropie de ea, femela va inota spre el si ii va accepta avansurile, atingandu-i labele din fata cu ghearele.
Daca nu este dispusa sa se imperecheze femela se poate retrage din fata masculului sau il poate chiar ataca si musca.
Masculul isi atinge maturitatea sexuala in jurul varstei de 3-5 ani, cand carapacea lui masoara circa 10-12cm diametru. Dansul nuptial al masculului este destul de elaborat si interesant de urmarit. El va inota spre femela si, daca femela este receptiva, va incepe sa-si vibreze labele din fata, “mangaind-o” pe cap si gat cu ghearele sale. Atentie! Acest comportament poate fi manifestat de ambele sexe, in afara sezonului de imperechere, ca expresie a dominarii! Revenind la dansul nuptial, eventual, masculul va inota in cerc in jurul femelei, o va musca de gat sau ii va “zgaria” carapacea cu ghearele.
Uneori, femela va inota inainte incurajand astfel masculul sa repete dansul nuptial. Atunci cand femela este gata de imperechere se va lasa la fund si masculul o va urma. Cu ajutorul ghearelor sale lungi, masculul se va pozitiona peste femela si isi va incolaci coada in jurul cozii ei, adoptand o pozitie aproape verticala.
Dansul nuptial dureaza in general 40-45 de minute, iar imperecherea propriu-zisa dureaza circa 10-15 minute.
Daca femela nu este receptiva, despartiti perechea si incercati din nou peste 2-3 zile.

Publicat la: 31-03-2009
Distribuie: Tweet