De ce nu vomita sobolanii? | 4animale.ro

De ce nu vomita sobolanii?

Sanatate Sobolani

Sobolan mancand

Vomitarea reprezinta actul reflex prin care continutul stomacului este expulzat prin esofag si gura, ca urmare a unor contractii musculare coordonate. Rolul principal al acestui reflex este acela de a elimina substantele toxice ingerate in organism.

Sobolanii, porcusorii de Guineea, soarecii domestici, iepurii si alte cateva animale nu pot vomita. Sobolanii nu pot nici ragai sau suferi de arsuri stomacale. Iata motivele pentru care actul reflex de vomitare nu se poate petrece la sobolani:

1. Sobolanii au, intre stomac si esofag, o bariera foarte puternica si eficienta. Aceasta este alcatuita dintr-o parte a diafragmei (grup de fibre in forma literei U), sfincterul esofagian si esofagul intraabdominal. Presiunea deasupra si dedesubtul acestei bariere este mult mai puternica decat cea din abdomen, facand astfel vomitarea imposibila. Mai mult decat atat, vomitarea presupune ca parti diferite ale diafragmei sa execute in acelasi timp 2 miscari contradictorii: de relaxare si contractie, iar sobolanii nu pot relaxa doar o parte a diafragmei (cea in forma literei U), contractand-o simultan pe cealalta. Diafragma sobolanilor nu se poate decat contracta sau relaxa in intregime.

2. Sobolanii nu-si pot deschide fortat sfincterul esofagian intrucat muschiul longitudinal care raspunde de aceasta actiune este prea subtire si slab pentru a o putea efectua.

3. Vomitarea presupune existenta unui centru specializat in trunchiul cerebral, care transmite semnale muschilor implicati in acest act reflex. Desi sobolanii au in creier un astfel de centru si au si muschii necesari, totusi nu au conexiunile, intre creier si viscere, care fac posibila vomitarea.

Totusi, sobolanii pot (foarte rar) regurgita. Regurgitarea este diferita de vomitare, intrucat este un proces pasiv, care se produce fara contractii musculare.

Pentru ca nu pot vomita sobolanii si-au dezvoltat alte mecanisme de protectie impotriva toxinelor. Primul dintre ele consta in invatarea evitarii mancarurilor care le pot face rau. Atunci cand sobolanul descopera un nou tip de mancare, gusta doar putin din el si, daca acesta il determina sa se simta rau dupa aceea, va evita sa-l ingurgiteze. O alta strategie consta in consumarea de argila, caolin, pamant sau alte substante fara continut nutritiv, cu scopul diluarii efectului toxinei si combaterii gretei.

Exista cateva manifestari care seamana cu vomitarea si pot fi confundate cu aceasta:

a) dificultati de inghitire, sufocare - sobolanul poate regurgita hrana partial procesata;

b) probleme respiratorii - sobolanul poate elimina pe gura o spuma colorata in crem sau maro, insa aceasta nu vine din stomac, ci este un mucus secretat de plamani.

Publicat la: 02-09-2007
Distribuie: Tweet