Ce trebuie sa stim inainte sa achizitionam un sobolan | 4animale.ro

Ce trebuie sa stim inainte sa achizitionam un sobolan

Ingrijire Sobolani

Ce trebuie sa stim inainte sa achizitionam un sobolan

Sobolanii sunt rozatoare a caror durata de viata este in medie de 2-3 ani, desi uneori pot atinge si varste mai inaintate. Specia care este intalnita ca animal de companie este Rattus norvegicus - sobolanul domesticit. Lungimea atinsa de un sobolan la maturitate este de 23-28cm, la care se adauga coada in lungime de 17-23cm. Sobolanii sunt, contrar parerii generale, animale curate. Ei sunt animale nocturne, foarte active, foarte sociabile si deosebit de inteligente. Este ideal sa fie tinuti in perechi sau grupuri de acelasi sex. Femelele si masculii nu trebuie tinuti impreuna in aceeasi incinta pentru a putea evita gestatiile repetate. Femelele sunt mai mici decat masculii, mai jucause si mai active decat acestia.

Ingrijirea sobolanilor nu necesita foarte mare efort insa nu este ieftina. Angajamentul de crestere al unuia sau mai multor sobolani nu trebuie luat cu usuratate, odata achizitionat, animalul va trebui ingrijit cu responsabilitate. Copiii vor trebui instruiti de catre adulti in ceea ce priveste manipularea si regulile de ingrijire ale sobolanilor. Sobolanii sunt usor de imblanzit si au un temperament placut. Ei sunt curiosi si inteligenti. Multi stapani de sobolani considera compania unuia ca fiind similara cu cea a unui caine.

Recomandam ca achizitionarea unui sobolan sa se faca de la crescatori sau pet shopuri unde sa putem inspecta curatenia spatiilor si a animalelor, precum si sanatatea acestora. Cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le avem in vedere cand examinam un sobolan pe care dorim sa-l achizitionam sunt urmatoarele:

- sobolanul nu trebuie sa fie nervos sau panicat;

- sobolanul nu trebuie sa fie prea calm sau apatic intrucat aceasta ar putea insemna ca este bolnav;

- corpul trebuie sa fie rotund si ferm. Evitati animalele prea slabe sau prea grase.

- nasul, ochii, urechile si posteriorul trebuie sa fie curate si fara secretii;

- blanita sa trebuie sa fie moale, uniform repartizata pe suprafata corpului si lucioasa;

- pielea de pe coada si urechi trebuie sa fie roz, curata, fara eczeme si paraziti sau urmele acestora;

- respiratia trebuie sa fie rapida, dar nu zgomotoasa sau greoaie;

- sobolanul nu trebuie sa prezinte salivatie excesiva, acest lucru putand insemna probleme cu dantura;

- un sobolan sanatos este vioi si activ atunci cand e treaz.

Publicat la: 11-07-2007
Distribuie: Tweet