Amenajarea unui paludariu pentru Cynops orientalis - pagina 2 | 4animale.ro

Amenajarea unui paludariu pentru Cynops orientalis

Ingrijire Salamandre

Cynops orientalis

Cresterea temperaturii (peste 23-24°C) este periculoasa intrucat reprezinta stres, disconfort si face salamandra sensibila la infectii, in special fungice. Pe timpul verii, daca nu aveti aer conditionat, pentru a mentine temperatura scazuta in paludariu puteti utiliza un ventilator plasat deasupra acestuia, pueti introduce sticlute cu apa inghetata in paludariu, puteti schimba o parte din apa cu apa mai rece sau puteti introduce periodic gheata (obtinuta din apa declorinata) in apa.

PH-ul apei si solului din paludariu trebuie sa sa situeze la valori de circa 6,5-7,5. Pentru verificare puteti achizitiona kituri de testare disponible in pet shopuri. Acestea va vor ajuta sa determinati si nivelul amoniacului din apa.

Apa din paludariul unei salamandre cu burta de foc nu se schimba niciodata in intregime! Socul schimbarii bruste a chimiei apei poate fi fatal. O data la 1-2 saptamani 25% din apa din paludariu va trebui inlocuita cu apa declorinata proaspata pentru a putea mentine parametrii apei la un nivel sanatos pentru salamandra. Pietrisul va trebui si el curatat periodic. In general tot paludariul va trebui ingrijit si curatat, acest lucru este foarte important pentru sanatatea salamandrei cu burta de foc. Paludariul poate fi curatat doar cu apa sau cu o solutie pe baza de clor. Daca folositi clor pentru paludariu si accesorii, clatiti-le foarte bine dupa spalare si lasati-le sa se usuce mult timp (de preferabil in lumina soarelui) inainte de a reintroduce apa si salamandra.

Pentru iluminare puteti folosi (desi nu este obligatoriu) o lampa fluorescenta de putere mica, mai ales daca aveti in paludariu si plante vii. Asigurati-va ca salamandrele au totusi locuri ascunse si racoroase unde sa se retraga. Salamandrele au nevoie de cicluri de circa 12 ore de lumina/intuneric.

Daca observati ca salamandra dumneavoastra petrece mult timp pe uscat inseamna ca apa din paludariu nu are calitatile necesare si trebuie imbunatatita.

Publicat la: 07-10-2007
Distribuie: Tweet