Imperecherea papagalilor gri africani (Jako) - asigurarea conditiilor optime - pagina 3 | 4animale.ro

Imperecherea papagalilor gri africani (Jako) - asigurarea conditiilor optime

Reproducere Papagali

Papagal gri african

Papagalii Jako au ciocuri foarte puternice, care pot strapunge si lemnul tare. Ramforsati peretele cuibului care da in afara coliviei cu plasa de sarma, in asa fel incat, chiar daca papagalii vor roade lemnul peretelui, sa nu existe riscul ca pasarile sau puii sa evadeze. Cuibul ar trebui sa aiba circa 60cm latime, 30cm adancime si 60cm inaltime, prevazut in partea de sus a unei laturi cu o gaura cu diametru de 12-13cm pentru a permite pasarii sa intre (majoritatea papagalilor, prefera o intrare cat sa se strecoare prin ea). Gaura de intrare poate sa fie rotunda sau patrata. Pentru a va stimula papagalii sa se imperecheze, construiti cuibul lasand o gaura de intrare mai mica decat necesar. Papagalii vor fi astfel incitati sa “decupeze” lemnul cu ciocul pentru a patrunde inauntru si depune oua.
Cuibul va trebui deci sa fie suficient de mare pentru a putea gazdui 1-3 puisori si sa fie prevazut cu o usita (fereastra de vizitare) pe care sa o folositi pentru inspectie si curatenie. Fereastra de vizitare trebuie sa aiba o latime sau un diametru de circa 10-15cm. Intrarea in cuib trebuie obligatoriu prevazuta in interior cu o scarita pentru a permite intrarea si iesirea cu usurinta din cuib si pentru a evita ca papagalii sa distruga ouale aterizand direct pe ele. Scara trebuie sa fie confectionata dintr-un material care sa nu poata fi distrus de ciocul papagalilor (plasa de sarma groasa).
Acoperiti podeaua cuibului cu un strat adanc de 15-20cm de talas. Mai puteti folosi si bucatele mici de lemn sau de coaja de pin, pe care papagalii sa si le “ajusteze” in functie de preferinte. In cazul in care folositi talas, alegeti unul netratat si taiat cat mai mare. Cuibul va fi inspectat in special de femela si “imbunatatit” de aceasta conform propriilor dorinte.
Cuibul trebuie pozitionat intr-o zona adapostita si protejata a coliviei, in partea superioara a acesteia, dar nu foarte aproape de acoperis, deoarece pot aparea probleme in lunile cu temperaturi ridicate. Multi papagali Jako prefera cuiburile asezate in partile mai intunecoase ale coliviei. Puteti face niste gauri de ventilatie in partea de sus a cuibului pentru imbunatatirea circulatiei aerului pentru a reduce cresterea excesiva a temperaturii in cuib.
Ideal este sa gasiti o solutie sa asezati cuibul in asa fel incat sa-l puteti inspecta din afara coliviei. In cazul in care puteti inspecta cuibul numai daca introduceti mana in colivie, papagalii se vor speria si vor intra imediat in cuib, nelasandu-va sa va apropiati.

Publicat la: 25-09-2008
Distribuie: Tweet