Imperecherea papagalilor Ara - asigurarea conditiilor optime - pagina 3 | 4animale.ro

Imperecherea papagalilor Ara - asigurarea conditiilor optime

Reproducere Papagali

Papagali Ara ambigua

Cuibul

Ara vor accepta o mare varietate de cutii drept cuib, desi se pare ca prefera cuiburile verticale inalte. Daca aveti destul loc, puteti amplasa mai multe cuiburi artificiale in diferite zone ale volierei, oferindu-le posibilitatea de a alege locul ideal pentru a se reproduce. Cuiburile ramase in plus pot fi scoase din voliera. Odata ce perechea si-a ales cuibul acesta poate fi folositi ani de-a randul, in natura papagalii Ara revin mereu la cuiburile din anii precedenti. Nu va recomandam sa le folositi pentru un alt cuplu, intrucat sunt greu de sterilizat.    

Cuibul poate fi confectionat chiar de dumneavoastra, din placi sau sipci groase de lemn tare (stejar), eventual ramforsate cu benzi de metal. Papagalii Ara au ciocuri foarte puternice, care pot strapunge si cel mai tare lemn. Ramforsati peretele cuibului care da in afara volierei cu plasa de sarma, in asa fel incat, chiar daca papagalii vor roade lemnul peretelui, sa nu existe riscul ca pasarile sau puii sa evadeze. Forma cuibului este de cub, prevazut pe o latura cu o gaura cu diametru de 8-22cm (in functie de dimensiunile speciei de Ara) pentru a permite pasarii sa intre (majoritatea papagalilor, prefera o intrare cat sa se strecoare prin ea). Gaura de intrare poate sa fie rotunda sau patrata. Pentru a va stimula papagalii sa se imperecheze, construiti cuibul lasand o gaura de intrare mai mica decat necesar. Papagalii vor fi astfel incitati sa “decupeze” lemnul cu ciocul pentru a patrunde inauntru si depune oua.

Cuibul va trebui sa fie suficient de mare (cu o suprafata interna de 25-60cm2, in functie de dimensiunile speciei de Ara) pentru a putea gazdui 2-4 puisori si sa fie prevazut cu o usita (fereastra de vizitare) pe care sa o folositi pentru inspectie si curatenie. Fereastra de vizitare trebuie sa aiba o latime sau un diametru de circa 10-15cm. Puteti folosi si cuiburi cu acoperis detasabil, in acest fel nu veti mai avea nevoie de fereastra de vizitare. Intrarea in cuib trebuie obligatoriu prevazuta in interior cu o scarita pentru a permite intrarea si iesirea cu usurinta din cuib si pentru a evita ca papagalii sa distruga ouale aterizand direct pe ele. Scara trebuie sa fie confectionata dintr-un material care sa nu poata fi distrus de ciocul papagalilor (plasa de sarma groasa).

Acoperiti podeaua cuibului cu un strat adanc de 10cm de talas. Mai puteti folosi si bucatele mici de lemn sau de coaja de pin, pe care papagalii sa si le “ajusteze” in functie de preferinte. In cazul in care folositi talas, alegeti unul netratat si taiat cat mai mare. Cuibul va fi inspectat in special de femela si “imbunatatit” de aceasta conform propriilor dorinte.

Publicat la: 26-07-2008
Distribuie: Tweet