Imperecherea papagalilor amorezi (Agapornis) - asigurarea conditiilor optime | 4animale.ro

Imperecherea papagalilor amorezi (Agapornis) - asigurarea conditiilor optime

Reproducere Papagali

Pereche de amorezi

Daca aveti o pereche viabila de Agapornis si v-ati hotarat sa ii imperecheati va trebui sa le asigurati conditiile optime necesare reproducerii. Cu cat imperecherea este organizata mai atent si mai responsabil cu atat vor creste sansele de succes. Sezonul de imperechere al papagalilor Agapornis incepe in primavara, odata cu zilele lungi si insorite. Totusi, in captivitate Agapornis pot fi reprodusi pe tot parcursul anului, daca li se asigura conditiile necesare.

Lumina

Pentru stimularea reproducerii va trebui sa oferiti papagalilor Agapornis multa lumina puternica timp de 10-12 ore zilnic. Ideala este lumina naturala, dar in casele noastre lumina care patrunde prin geamuri nu este suficienta pentru metabolizarea vitaminei D. Astfel, ideal este sa folositi o sursa de lumina suplimentara. Alegeti o lampa fluorescenta cu spectru total (UVA+UVB) pe care sa o introduceti in camera in care se afla colivia. Nu asezati de la inceput lampa in apropierea coliviei pentru ca s-ar putea sa stresati papagalii. Asezati-o intai in coltul opus al camerei, mutand-o la fiecare cateva zile mai aproape de colivie. In final puteti aseza lampa la o distanta de 50cm de colivie, asigurandu-va ca pasarile nu vor putea atinge tubul sau cablul electric.

Mancarea si apa

Dieta unui Agapornis este foarte importanta si ea trebuie sa fie cat mai sanatoasa si echilibrata in orice moment al vietii pasarii, nu numai atunci cand o pregatim pentru reproducere. Totusi, in vederea unei reproduceri reusite va trebui sa aveti mai multa grija de alimentatia papagalului. Ideal este ca, cu 2-3 luni inainte de a reproduce papagalul Agapornis, sa-i oferiti o hrana diversificata, cu continut ridicat de vitamine si proteine:

- vegetale crude sau fierte: porumb, fasole, mazare, broccoli, cartofi dulci, morcovi etc.,

- alimente moi: paine integrala umezita (nu imbibata de apa), ou fiert tare si amestecat impreuna cu coaja pisata* (ideala ca sursa de calciu), paste, cereale pentru copii amestecate cu apa (fara adaos de zahar sau cacao), orez fiert, fulgi de ovaz amestecati cu apa sau alte alimente moi;


*Atentie! Coaja de ou trebuie bine spalata (pentru a indeparta orice urma de Salmonella) si “coapta” la 100°C timp de 10 de minute.

Publicat la: 17-05-2008
Distribuie: Tweet