Determinarea sexului la papagalul Micul Alexander (Psittacula krameri) | 4animale.ro

Determinarea sexului la papagalul Micul Alexander (Psittacula krameri)

Reproducere Papagali

Micul Alexander

Sexul unui papagal Micul Alexander (Psittacula krameri) este de multe ori o necunoscuta, mai ales pentru cei mai putin experimentati in cresterea pasarilor de companie. In primii 2-3 ani de viata femelele si masculii arata la fel, ceea ce face identificarea vizuala a sexului imposibila. Singurele metode care pot determina sexul papagalului in aceasta perioada sunt: analiza ADN si metoda chirurgicala (endoscopica).

La implinirea varstei de 2-3 ani papagalul Micul Alexander isi atinge maturitatea sexuala si naparleste formandu-si astfel penajul adult. Astfel, incepand cu aceasta varsta masculul va prezenta un “guler” colorat (in functie de subspecie). Femela este lipsita de acest guler sau gulerul este abia ghicit.

In cazul mutatiei Albino masculul, complet depigmentat, nu mai prezinta gulerul caracteristic speciei iar determinarea sexului nu poate fi facuta decat prin metodele ADN si chirurgicala (endoscopica).

Exista si cateva indicii comportamentale si vizuale care ar putea sa ne ajute sa determinam sexul micului Alexander insa acestea nu sunt general valabile, deci nu pot fi considerate sigure:

- masculii au ciocul mai mare si capul mai lat si mai patrat decat al femelelor;

- femelele sunt mai indesate si au picioarele mai groase si ciocul mai putin proeminent;

- masculii au tendinta sa se infoaie si sa fie tantosi. Incercati sa plasati papagalul in fata unei oglinzi si, daca se va infoia, isi va deschide aripile in forma de inima si se va apleca ca intr-o reverenta, s-ar putea sa fie mascul.

Daca nu doriti sa obtineti pui de la pasarile dumneavoastra sexul exemplarelor nu este important si nu trebuie sa influenteze dragostea cu care va inconjurati companionul. Chiar daca descoperiti la un moment dat ca papagalul dumneavoastra ar fi trebuit sa se numeasca Coco si nu Coca acest lucru nu trebuie sa va modifice comportamentul fata de pasare.

Publicat la: 17-10-2007
Distribuie: Tweet