Determinarea sexului la papagalul gri african (Psittacus erithacus) | 4animale.ro

Determinarea sexului la papagalul gri african (Psittacus erithacus)

Reproducere Papagali

Psittacus erithacus Congo

Sexul unui papagal gri african (Psittacus erithacus) este de multe ori o necunoscuta, mai ales pentru cei mai putin experimentati in cresterea pasarilor de companie. Cele mai sigure metode de determinare a sexului sunt: analiza ADN si metoda chirurgicala (endoscopica). Exista insa si cateva indicii vizuale care ne pot ajuta sa ne dam seama ce sex are papagalul nostru. Aceste indicii sunt inca dezbatute de specialisti si nu prezinta siguranta de 100%. Ele pot fi aplicate numai in cazul varietatii Psittacus erithacus Congo (cea cu coada de culoare rosie) si numai dupa ce papagalul a naparlit si si-a dezvoltat penajul adult, adica dupa implinirea varstei de 18 luni.

Masculii Congo sunt cu circa 2-2,5cm mai mari decat femelele si au capul mai lat si plat. Femelele au gatul mai lung si mai subtire si capul mai rotund si mai mic decat masculii. Aceste amanunte sunt dificil de cuantificat daca nu avem posibilitatea sa vizualizam ambele sexe. Un alt indiciu pe care il putem folosi, dar mai greu de observant de ochi “profani”, este cel al coloritului penelor din coada. Astfel, femelele au penele de pe partea de dedesubt a cozii marcate la varfuri cu gri-argintiu in timp ce masculii nu prezinta acest desen. De asemenea, femelele au pe partea interioara a aripilor o banda de culoare alba, pe cand masculii prezinta un penaj gri inchis mult mai uniform. Acest amanunt se observa mai bine de la o distanta de 1,5-3m, atunci cand pasarea isi intinde aripile.

Pentru varietatea Psittacus erithacus Timneh (cu penajul mai inchis la culoare si coada maronie) singurele metode de determinare a sexului sunt analiza ADN si metoda chirurgicala (endoscopica).

Daca nu doriti sa obtineti pui de la pasarile dumneavoastra sexul exemplarelor nu este important si nu trebuie sa influenteze dragostea cu care va inconjurati companionul. Chiar daca descoperiti la un moment dat ca papagalul dumneavoastra ar fi trebuit sa se numeasca Coco si nu Coca acest lucru nu trebuie sa va modifice comportamentul fata de pasare.

Publicat la: 17-10-2007
Distribuie: Tweet